Απώλειες στις ευρωαγορές με “εισαγόμενες” πιέσεις

Σε αρνητικό έδαφος ξεκίνησαν τη χρηματιστηριακή εβδομάδα οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, με το κύμα διαδηλώσεων στην Κίνα κατά των αυστηρών μέτρων για την πανδημία να προκαλεί νευρικότητα στους επενδυτές.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του στις 438,16 μονάδες με απώλειες 0,6% δεχόμενος πίεση κυρίως από τον κλάδο της ενέργειας που υποχώρησε κατά 1,3% ενώ οι λιανοπωλητές έχασαν επίσης 1,2%.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX έκλεισε με απώλειες 1,1% στις 14.383 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,7% υποχωρώντας στις 6.665 μονάδες, ενώ με μικρότερες απώλειες 0,15% ολοκλήρωσε ο βρετανικός FTSE 100 που βρέθηκε στις 7.474 μονάδες.

Την ίδια ώρα με απώλειες 1,1% έκλεισε στην Ιταλία ο FTSE MIB στις 24.440 μονάδες, ενώ ο IBEX 35 παρέμεινε αμετάβλητος στις 8.323 μονάδες.

Τα βλέμματα της επενδυτικής κοινότητας έχουν στραφεί στην Κίνα όπου καταγράφηκε σήμερα νέο ρεκόρ κρουσμάτων COVID-19, έπειτα από ένα σαββατοκύριακο έντονων διαμαρτυριών για τα περιοριστικά μέτρα. Μια κατάσταση που εγείρει φόβους για τις προοπτικές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και κατά συνέπεια για το παγκόσμιο outlook.

Οι πρώτες επιπτώσεις φάνηκαν άμεσα στις τιμές του πετρελαίου που υποχώρησαν σήμερα σε χαμηλά από το 2021, πυροδοτώντας ρευστοποιήσεις στις εταιρείες του κλάδου.

Οι λιανοπωλητές είδαν μεν σημαντικούς τζίρους λόγω Black Friday, αλλά γενικότερα το outlook του κλάδου παραμένει ανησυχητικό με φόβους ότι τα επερχόμενα Χριστούγγενα ενδεχομένως να είναι τα χειρότερα των τελευταίων 10 ετών, καθώς οι καταναλωτές αισθάνονται την οικονομική πίεση του ραγδαίου πληθωρισμού και των λογαριασμών ενέργειας.

Κατά τα άλλα, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε σήμερα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο την αποφασιστικότητα της Τράπεζας να περιορίσει τον πληθωρισμό, ενώ επανέλαβε ότι βασικό εργαλείο των προσπαθειών της ήταν και θα παραμείνουν τα επιτόκια.

Η κ. Λαγκάρντ επισήμανε ότι τα υψηλότερα επιτόκια μειώνουν τις πιέσεις στη ζήτηση καθιστώντας ακριβότερο τον δανεισμό και επηρεάζοντας τα πόσα που ξοδεύουν, αποταμιεύουν, δανείζονται και επενδύουν τα άτομα και οι επιχειρήσεις. Κάτι που με τη σειρά του θα ασκήσει πτωτική πίεση στις τιμές, παρόλο που οι προσαρμογές θα χρειαστούν λίγο χρόνο για να γίνουν αισθητές στην οικονομία.

Όπως σημείωσε δε, “το πόσο πιο πέρα πρέπει να πάμε τα επιτόκια και το πόσο γρήγορα πρέπει να φτάσουμε εκεί, θα εξαρτηθεί από τις αναθεωρημένες προβλέψεις που θα έχουμε σε λίγες ημέρες για την πορεία της οικονομίας, αλλά και από το πώς θα αντιδράσουν οι μισθοί και από τις πληθωριστικές προσδοκίες γενικότερα”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα