Απώλειες στις ευρωαγορές εν αναμονή των ανακοινώσεων της ΕΚΤ

Με απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση της Πέμπτης για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές καταγράφουν τα κέρδη των προηγούμενων ημερών. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, μετά την πανδημία κορονοϊού, καθώς και οι σημερινές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την επέκταση του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού. Αν και το πρόγραμμα «μπαζούκας» των 750 δισ. ευρώ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, η ΕΚΤ φαίνεται πως θα το ενισχύσει με επιπλέον 500 δισ. ευρώ.

Η Λαγκάρντ έχει δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες στις αγορές, τις οποίες δεν θέλει να απογοητεύσει. Βέβαια, η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανασυγκρότησης και την αύξηση του Προϋπολογισμού της ΕΕ έχε δώσει ανάσα στις αγορές, που όμως περιμένουν και την επόμενη κίνηση της ΕΚΤ. Το πιθανότερο σενάριο είναι, λοιπόν, πως η Λαγκάρντ θα ανακοινώσει την ενίσχυση του έκτακτου QE σήμερα Πέμπτη (4/6), που θα συνεδριάσει το ΔΣ.

Όσον αφορά το ταμπλό των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ο γερμανικός δείκτης DAΧ υποχωρεί κατά 0,41% και διαπραγματεύεται στις 12.436,53 μονάδες. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 σημειώνει πτώση 0,26% στις 5.009,42 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 καταγράφει απώλειες 0,15% στις 6.372,80 μονάδες.

Σε αρνητική τροχιά κινούνται επίσης οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην ευρωπαϊκή περιφέρεια. Ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 κινείται πτωτικά κατά 0,75% στις 7.569 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,78% στις 19.491,50 μονάδες.

 

Σχετικά Νέα