Απώλειες στις ευρωαγορές

Με μικρές απώλειες ολοκλήρωσαν τις σημερινές συναλλαγές οι ευρωαγορές με τη Γαλλία ωστόσο να επηρεάζεται περισσότερο από τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις με την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών μετά την ήττα του κόμματος του Εμ. Μακρόν στις ευρωεκλογές.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχασε 0,27% στις 522,16 μονάδες με τον κλάδο των τροφίμων να ηγείται των απωλειών καθώς έχασε 1,2%. Το ευρώ υποχώρησε κατά 0,51% έναντι του δολαρίου και 0,57% έναντι της βρετανικής λίρας.

Στους επιμέρους εγχώριους δείκτες ο γαλικός CAC υποχώρησε κατά 1,35% στις 7.893 μονάδες και στη Γερμανία ο DAX έχασε 0,34% στις 18.494 μονάδες. Στη Μεγάλη Βρετανία ο FTSE έχασε 0,2% στις 8.228 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός MIB έχασε 0,34% και στην Ισπανία ο IBEX έχασε 0,42%.

Τα αποτελέσματα των εκλογών της ΕΕ δείχνουν ότι τα λαϊκιστικά, ακροδεξιά κόμματα θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερο ισχύ στη χάραξη ευρωπαϊκής πολιτικής τα επόμενα πέντε χρόνια, μολονότι δεν κατάφεραν να επιτύχουν τον στόχο τους να καταστούν ρυθμιστές της επόμενης πλειοψηφικής συμμαχίας στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Play Video

Το εκλογικό σήριαλ στην ΕΕ ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής, όταν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 30 Ιουνίου και τις 7 Ιουλίου (σύστημα δύο γύρων), αφότου η κεντρώα συμμαχία του υπέστη βαριά ήττα από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν.

Οι γαλλικές τράπεζες υποχωρούν απότομα μετά το πολιτικό σοκ, με την BNP Paribas, τη Societe Generale και την Credit Agricole να ηγούνται των απωλειών του Stoxx 600, υποχωρώντας σε ένα εύρος από 4,3% έως 7%.

Οι τιμές των γαλλικών ομολόγων υποχωρούν επίσης, ωθώντας τις αποδόσεις στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο, άνω του 3,19%.

“Αυτό που έχουμε δει στο παρελθόν όταν υπήρχαν άλλα είδη πολιτικών ριψοκίνδυνων στοιχημάτων, κυρίως για το δημοψήφισμα περί του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι ότι ποτέ δεν θα μπορείς να είσαι σίγουρος με ποιον τρόπο θα κινηθεί το εκλογικό σώμα”, δήλωσε η Susannah Streeter, στέλεχος στην Hargreaves Lansdown.

Δεδομένου ότι έχουν υπάρξει πολιτικά σοκ στο παρελθόν, υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες ότι αυτό το στοίχημα μπορεί να μην αποδώσει καρπούς για τον Μακρόν, πρόσθεσε.

Εάν ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός κερδίσει την πλειοψηφία της Εθνοσυνέλευσης, ο Μακρόν θα μείνει χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες για την πορεία των εσωτερικών υποθέσεων της Γαλλίας, διατηρώντας βέτο σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης από το υψηλό-ρεκόρ του 4% στο 3,75% στη συνεδρίαση της την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο οι traders περικόπτουν τα στοιχήματα για ακόμη δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος, αφού οι επιτελείς της ΕΚΤ έδωσε ελάχιστες ενδείξεις περαιτέρω κινήσεων.

Ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, Peter Kazimir, δήλωσε σε ανάρτησή του ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να κάνει μια παύση το καλοκαίρι πριν σκεφτεί μια νέα μείωση των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός απέχει πολύ από το να έχει ηττηθεί και οι πιέσεις στις τιμές θα μπορούσαν να επανεμφανιστούν.

Μεταξύ των μεμονωμένων μετοχών, η βρετανική ασφαλιστική εταιρεία Aviva υποχώρησε κατά 1,9% αφότου η JPMorgan υποβάθμισε τη μετοχή σε “neutral” από “overweight”.

Στον αντίποδα, η φινλανδική εταιρεία χημικών Kemira κατέγραψε άλμα 8,15%, αφού αναβάθμισε τις προοπτικές κερδών της για ολόκληρο το έτος, υποδεικνύοντας συνεχιζόμενη ανάκαμψη στις τελικές αγορές της.

Οι επενδυτές στη Γηραιά Ήπειρο στρέφουν επίσης το βλέμμα τους στα επόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την Τετάρτη, καθώς και στην επόμενη συνεδρίαση της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας της χώρας, Federal Reserve. Mια ισχυρότερη από το αναμενόμενο έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ την περασμένη Παρασκευή αποκάλυψε ότι οι προσλήψεις και η αύξηση των μισθών επιταχύνθηκαν τον Μάιο.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη ενισχύει το αφήγημα ότι η Fed δεν χρειάζεται να βιαστεί να μειώσει τα επιτόκια. Οι traders δεν αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) θα μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της αυτή την εβδομάδα ή στην επόμενη συνεδρίαση του Ιουλίου.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα