Απώλειες στις ευρωαγορές

Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ η μικρή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το όριο χρέους στις ΗΠΑ προβληματίζει τους επενδυτές.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, καθώς ότι χθες οι μετοχές στη Wall Street κατέγραψαν σημαντική μείωση στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση εν μέσω απουσίας προόδου σχετικά με την αύξηση του ορίου χρέους στις Ηνωμένες Πολίτείες. Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν έχει τόνισε πως ίσως υπάρξει αδυναμία πληρωμών από την 1η Ιουνίου, δίχως συμφωνία.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο έπεσε στο 8,7% τον Απρίλιο από το 10,1% τον προηγούμενο μήνα, όντας πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν στο 8,2%, σύμφωνα με το Reuters. Ο δομικός πληθωρισμός στη Βρετανία, στον οποίο δεν περιλαμβάνονται οι τιμές τροφίμων και ενέργειας, ανήλθε τον Απρίλιο σε υψηλό 31 ετών, αφού βρέθηκε στο 6,8%, στην υψηλότερη τιμή του από το 1992, από το 6,2% του Μαρτίου. Ο πληθωρισμός στα είδη παντοπωλείου διολίσθησε, στο 19%, όντας κοντά σε υψηλό 45 ετών.

Στη Γερμανία, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος το ινστιτούτου Ifo διαμορφώθηκε στο 91,7 από 93,4 τον Απρίλιο, ενώ αναλυτές εκτίμησαν ότι θα υποχωρούσε στο 93,0.

Πληθωρισμό διαρκείας στην Ευρώπη προβλέπει η Κομισιόν, στην έκθεση (συστάσεις πολιτικής) που θα δώσει στα κράτη μέλη της ΕΕ. Η Επιτροπή εκτιμά ότι θα απαιτηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να το προσδιορίζει επακριβώς, προκειμένου να εξαφανιστούν οι πιέσεις στις τιμές βασικές προϊόντων, αγαθών και υπηρεσιών.

Σε άρθρο της στην γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Échos, με αφορμή την 25η επέτειο από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Πρόεδρος της, Κριστίν Λαγκάρντ, υπογραμμίζει ότι «η πανδημία και ο αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έδειξαν πως η σταθερότητα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη» και ότι οι αυξανόμενοι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αστάθεια την παγκόσμια οικονομία στο μέλλον.

Την άποψη πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρειαστεί περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων για να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, εξέφρασε ο πρόεδρος της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 457.50 μονάδες, μειωμένος σχεδόν 1.85%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,264.45 μονάδες, με πτώση 1.79%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,627.9 μονάδες, πέφτοντας 1.74%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,842.15 μονάδες, με βουτιά 1.92%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 7,253.46 μονάδες, διολίσθησε 1.7%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 26,538 μονάδες, με απώλειες 2.34%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 9,167.6 μονάδες, χάνοντας 1.07%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα