Απώλειες στις ευρωαγορές

Με απώλειες κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις αρχικές συναλλαγές της Τετάρτης στο κλίμα ανησυχίες που έχει διαμορφώσει τις τελευταίες εβδομάδες η ραγδαία εξάπλωση των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού και ενώ συνεχίζει η κόντρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις φαρμακοβιομηχανίες για τις ελλείψεις στα εμβόλια.

Η έναρξη των μαζικών εμβολιασμών πριν από λίγες εβδομάδες έφερε χαμόγελα στις αγορές, βελτιώνοντας ταυτόχρονα και το οικονομικό outlook. Την Τρίτη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψη του για την παγκόσμια οικονομία αυτό το έτος, κάνοντας λόγο για ανάπτυξη 5,5% το 2021 από 5,2% στην προηγούμενη πρόβλεψη του.

Ωστόσο, οι μεταλλάξεις του κορονοϊού και οι σοβαρές καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων έχουν επαναφέρει τον προβληματισμό. Οι παγκόσμιες μολύνσεις στο μεταξύ ξεπέρασαν και το ορόσημο των 100 εκατ. σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Johns Hopkins University.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σε δήλωση της χθες, υπενθύμισε ότι η Ευρώπη επένδυσε δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη των εμβολίων και τώρα είναι η σειρά των εταιρειών να “παραδώσουν και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους”. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι η Ευρώπη θα διαμορφώσει έναν μηχανισμό για τη διαφάνεια στις εξαγωγές εμβολίων.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,1% στις 406,99 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX χάνει 0,4% στις 13.821,95 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 σημειώνει μικρά κέρδη 0,1% στις 5.532,08 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κινείται με μικρές απώλειες 0,1% στις 6.647,51 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,2%, ενώ ο ισπανικός IBEX-35 υποχωρεί 0,1%.

Σχετικά Νέα