Απώλειες στη Wall Street με φόντο την πανδημία

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τον αντίχτυπο της πανδημίας στην αμερικανική οικονομία.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,75% ή 220 μονάδες, στις 29.263, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,68% στις 3.557 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,42% στις 11.854 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Nike (+0,8%) και 3M Co (+0,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Boeing (-3%) και Salesforce (-2,5%).

Στο μεταξύ, παράταση ορισμένων προγραμμάτων της Fed που χρησιμοποιήθηκαν για να μπορέσουν οι αγορές να επιβιώσουν στην αρχή της κρίσης του κορωνοϊού, αλλά και τερματισμό αρκετών άλλων που λήγουν στο τέλος του έτους, φαίνεται να επιδιώκει το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

«Ζητώ η Federal Reserve να επιστρέψει τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια στο υπουργείο Οικονομικών», ανέφερε στην επιστολή του ο Στίβεν Μνούτσιν, αρνούμενος να παρατείνει προγράμματα που η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει χαρακτηρίσει κρίσιμης σημασίας για να διασφαλιστεί η πιστωτική ροή σε όλα τα μέρη της οικονομίας κατά τη διάρκεια της χειρότερης οικονομικής κάμψης του τελευταίου αιώνα.

Παράλληλα, οι Pfizer και BioNTech υπέβαλαν αίτηση στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για άδεια έκτακτης ανάγκης για το εμβόλιο τους κατά του κορωνοϊού.

«Η αίτηση για χορήγηση άδειας στις ΗΠΑ συνιστά ένα σημαντικό ορόσημο στο ταξίδι μας για την παροχή ενός εμβολίου κατά της Covid-19 στον κόσμο και έχουμε πλέον μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα τόσο για την αποτελεσματικότητα όσο και για την ασφάλεια του εμβολίου μας, το οποίο μας δίνει εμπιστοσύνη για τις δυνατότητές του» ανέφερε ο CEO, Άλμπερτ Μπουρλά.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 1% στα 42,15 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,6% στα 1.872 δολ./oz .

Στην εβδομάδα, το πετρέλαιο κέρδισε σχεδόν 5% και ο χρυσός έχασε 0,7%.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 0,83%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1861 δολ. από 1,1874 την προηγούμενη μέρα.

Σχετικά Νέα