Απώλειες σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών

Το χρηματιστήριο Αθηνών δεν μπόρεσε σήμερα να κρατήσει τις 840 μονάδες, κλείνοντας τελικά με σημαντικές απώλειες, οι οποίες εντάθηκαν όταν καταγράφηκε επιδείνωση στην πορεία των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,86% στις 836,78 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ των 833,28 μονάδων (-1,28%) και 848,09 μον. (+0,48%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 85,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 48,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 8,8 εκατ. τεμάχια.

ΔΕΗ, τράπεζες και… ομόλογα έριξαν το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,25%, στις 2.138,60 μονάδες, ενώ στο -1,67% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.286,18 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,10% στις 757,40 μονάδες.

Χτες ήταν η Πειραιώς, η οποία μονοπώλησε το ενδιαφέρον με το ομολογιακό Tier ΙΙ που εξέδωσε, ενώ σήμερα ήταν η “βουτιά” που κατέγραψε η ΔΕΗ, λόγω των εκτιμήσεων για ένα ακόμη απογοητευτικό τρίμηνο στα μεγέθη της.

Ειδικότερα, η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε με απώλειες 17,32%, μετά τις πληροφορίες που διέρρευσαν για την άκρως ανησυχητική εικόνα που εμφανίζουν τα μεγέθη των πρώτων μηνών του έτους. Όπως αναφέρει σήμερα το Capital.gr, οι ζημιές της ΔΕΗ για το πρώτο τέταρτο του έτους ξεπερνούν τα 250 εκατ. ευρώ και οδηγούν, εάν δεν υπάρξει αντιστροφή της πορείας, σε ακόμη χειρότερα αποτελέσματα σε σχέση με το 2018. Το λειτουργικό περιθώριο της επιχείρησης είναι αρνητικό, ενώ η εταιρεία εμφανίζεται να έχει άμεση ανάγκη από ρευστότητα ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Παρά το ισχυρό του ξεκίνημα, ο Ιούνιος τείνει να είναι ένας μήνας ουδέτερος (μέχρις ώρας) για το ΧΑ, καθώς το δεύτερο δεκαήμερο διόρθωσε σχεδόν την άνοδο του πρώτου. Στην πράξη, η αγορά ενθυλάκωσε τα κέρδη του μετεκλογικού ράλι.

Ωστόσο, πέραν αυτού, το ΧΑ δεν στηρίχθηκε ιδιαιτέρως από την αγορά ομολόγων σήμερα, αν και η εικόνα στο κλείσιμο του ΧΑ δεν ήταν αυτή που εμφανίστηκε νωρίτερα. Πιο συγκεκριμένα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται αυτήν την ώρα στο 2,57%, από τα ιστορικά χαμηλά του 2,39%, και από περίπου 4,3% τον Ιανουάριο. Επίσης, η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου είναι αυτήν την ώρα στο 1,52% από 1,22% νωρίτερα.

Στο ταμπλό τώρα, εκτός της ΔΕΗ, η Εθνική έκλεισε στο -5,18%, με τον ΑΔΜΗΕ και την Πειραιώς να ολοκληρώνουν με απώλειες 4,39% και 3,26% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Alpha Bank και ΟΛΠ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τιτάν, ΟΤΕ, Eurobank, Ελλάκτωρ, Φουρλής, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ και ΟΠΑΠ.

Στον αντίποδα, ο Σαράντης έκλεισε με κέρδη που έφτασαν το 3,45%, ενώ Jumbo και Coca Cola στήριξαν την αγορά με το +1,97% και το +1,71% που σημείωσαν. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, Λάμδα, Cenergy και Μυτιληναίος, ενώ χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Βιοχαλκο και Motor Oil.

 

 

πηγή   capital.gr

Σχετικά Νέα