Απώλειες μετά από ακόμη ένα “ροντέο” στην Wall Street – Στο -1,40% έκλεισε ο Nasdaq

Με έντονη νευρικότητα και συνεχείς εναλλαγές προσήμων, μετά την αρχικά έντονη ανοδική δυναμική τους, κινήθηκαν την Πέμπτη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Wall Street. Οι επενδυτές φάνηκε να πατούν σε “κινούμενη άμμο” αναμένοντας το επόμενο διάστημα με αγωνία νέα στοιχεία από τη Federal Reserve για το πώς θα κινηθεί στο πεδίο της αύξησης επιτοκίων, ενώ ενσωμάτωναν στις εκτιμήσεις τους την ισχυρότερη του αναμενομένου ανάπτυξη (+6,9%) που κατεγράφη το δ’ τρίμηνο στις ΗΠΑ, αλλά και τα εταιρικά αποτελέσματα.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κατέγραψε απώλειες 7,31 μονάδων ή 0,02%, στις 34.160,78 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να “χάνει” 24,53 μονάδες ή 0,56%, στις 4.325,40 και τον τεχνολογικό Nasdaq να σημειώνει πτώση 189,3 μονάδων ή 1,40%, στις 13.352,80.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow υποχωρεί κατά 0,3%, ενώ ο S&P 500 κατά 1,6% και ο Nasdaq κατά 3%.

Μέχρι στιγμής για τον Ιανουάριο, και οι τρεις δείκτες βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος, με τον τεχνολογικό Nasdaq να έχει απωλέσει 17% σε σχέση με το τελευταίο ενδοσυνεδριακό υψηλό του.

“Τα στοιχεία για το ΑΕΠ δ’ τριμήνου ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, μετά από μια σειρά μάλλον απογοητευτικών μακροοικονομικών στοιχείων το τελευταίο διάστημα”, σημείωσε ο Mike Reynolds, αντιπρόεδρος επενδυτικής στρατηγικής στην Glenmede, σε σημείωμά του.

Η μετοχή της Netflix ενισχύθηκε κατά 7,5%, μετά την είδηση ότι ο Bill Ackman της Pershing αγόρασε 3,1 εκατ. μετοχές της εταιρείας.

Αντίθετα, η μετοχή της Intel υποχώρησε κατά 7% και εκείνη της Tesla 11,6%, παρά τα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου τα οποία ανακοίνωσαν. Η μετοχή της McDonald’s κινήθηκε ήπια πτωτικά, μετά τα απογοητευτικά σε σχέση με τις προβλέψεις αποτελέσματα τριμήνου τα οποία ανακοίνωσε.

Η μετοχή της Robinhood υποχώρησε κατά 6,5%, λίγο πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου της.

Το trading την Πέμπτη διεξήχθη εν μέσω των αναταράξεων που προκαλεί η χθεσινή απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να ανοίξει τον δρόμο για την πρώτη αύξηση επιτοκίων από τα τέλη του 2018, πιθανότατα τον ερχόμενο Μάρτιο.

Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, αναστάτωσε τις αγορές την Τετάρτη το βράδυ (ώρα Ελλάδος), δηλώνοντας ότι η κεντρική τράπεζα έχει “αρκετό χώρο” αύξησης επιτοκίων πριν αυτή της η δράση να επηρεάσει αρνητικά την αγορά εργασίας.

“Η χθεσινή απόφαση της FOMC και οι δηλώσεις Powell είχαν τόσο θετικά όσο και αρνητικά στοιχεία για τις αγορές, ωστόσο σε τελική ανάλυση ενίσχυσαν όσα ήδη γνωρίζαμε: η Fed δεν μπλοφάρει αλλά εννοεί στα σοβαρά ότι θα αυξήσει τα επιτόκια – κι αυτό θα συνεχίσει να διατηρεί ένα στοιχείο μεταβλητότητας στις αγορές”, σημειώνει ο Tom Essaye, ιδρυτής της Sevens Report, σε σημείωμά του.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 17 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 12 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Dow Inc., Chevron, Merck, ενώ των απωλειών καταγράφουν εκείνες των Intel, Boeing, American Express.

Μάκρο
Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ταχύτερο του αναμενόμενου ρυθμό το δ’ τρίμηνο του έτους, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν και οι επιχειρήσεις είχαν αποθέματα για να καλύψουν τη ζήτηση.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 6,9%, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εμπορίου. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones περίμεναν μικρότερη ανάπτυξη, της τάξης του 5,5%.

Σημειώνεται ότι το τρίτο τρίμηνο του 2021 η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,3%.

Για το σύνολο του έτους, το αμερικανικό ΑΕΠ σημείωσε αύξηση 5,7%, συνεπικουρούμενο από τις τεράστιες κρατικές δαπάνες. Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξη που έχουν εμφανίσει οι ΗΠΑ από το 1984.

Η ταχύτερη ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το δ’ τρίμηνο αποδίδεται στις αυξήσεις των αποθεμάτων, στην έντονη καταναλωτική δραστηριότητα όπως αντανακλάται στις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες, στις εξαγωγές και στις επιχειρηματικές δαπάνες.

Ειδικότερα, οι καταναλωτικές δαπάνες, που αποτελούν τη βασική κινητήριο δύναμη της αμερικανικής οικονομίας, αυξήθηκαν κατά 3,3% στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, μετά από αύξηση 2% στο τρίτο τρίμηνο.

Εν τω μεταξύ, η αξία των αποθεμάτων εκτινάχθηκε στα 240 δισ. δολάρια, σημειώνοντας μια από τις μεγλαύτερες αυξήσεις των τελευταίων δεκαετιών, καθώς οι εταιρείες αύξησαν την παραγωγή τους σε μια προσπάθεια να καλύψουν τη ζήτηση.

Επίσης, οι επιχειρηματικές επενδύσεις -εξαιρουμένης της στέγασης- αυξήθηκαν κατά 1,3%.

Τέλος, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 24,5% το τέταρτο τρίμηνο του έτους, ξεπερνώντας την αύξηση των εισαγωγών, που ενισχύθηκαν κατά 17,7% το ίδιο διάστημα. Ωστόσο, οι ΗΠΑ αναμένεται να παρουσιάσουν έλλειμμα ρεκόρ για το 2021 λόγω της ραγδαίας αύξησης της ζήτησης για εισαγόμενα αγαθά.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η αμερικανική οικονομία παρουσιάζει ισχυρή ανάπτυξη μετά τη σημαντική επιβράδυνση που κατέγραψε το καλοκαίρι.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εμφανίζουν ισχυρή ανάπτυξη και το τρέχον έτος παρά τον τερματισμό των μέτρων τόνωσης της οικονομίας, αναμένοντας αύξηση του ΑΕΠ κατά 4% περίπου.

Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, εξάλλου, υποχώρησαν για πρώτη φορά τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν στις 260.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 22 Ιανουαρίου, μειωμένες κατά 30.000 από την προηγούμενη εβδομάδα, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 265.000.

Οι αναλυτές αποδίδουν την αύξηση των αιτήσεων τις προηγούμενες εβδομάδες στη ραγδαία αύξηση των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού λόγω της μετάλλαξης όμικρον.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα