Site icon The Indicator

Απώλειες και σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών

Ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 1.454,1 μονάδες με -0,86% και τον τζίρο στα 10 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διακινηθεί 2,4 εκατ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης ηγείται της πτώσης με -2% στις 1.291 μονάδες, ο FTSE υποχωρεί κατά 1,1% στις 3.535 μονάδες, όπως και ο FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που βρίσκεται στις 2.311 μονάδες με -0,65%.

Μετά από δύο πτωτικές ημέρες, κυρίως χτες (-0,91%) η αγορά της Αθήνας αναζητά την επαναφορά της σε θετικό έδαφος αλλά έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμα πιο δύσκολο διεθνές περιβάλλον, στον απόηχο των ισχυρών απωλειών που κατέγραψε χτες η Wall Street με τον Nasdaq στη χειρότερη συνεδρίασή του από το 2022.

Κάτι που ήρθε κυρίως λόγω των απογοητευτικών αποτελεσμάτων των Alphabet (-5%) και Tesla (-12,3) οι οποίες συμπαρέσυραν σε άγριο ξεπούλημα και τα υπόλοιπα μεγαθήρια της τεχνολογίας (ενδεικτικά Nvidia -6,8%, Meta -5,8%) με τους τριγμούς να μεταδίδονται αρχικά στην Ασία (Nikkei -3,1%) και πλέον και στην Ευρώπη.

Όπως σχολιάζει ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένο μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA), η Wall Street “θυμήθηκε” χθες Τετάρτη τι σημαίνει βαθιά πτωτική συνεδρίαση, επιβεβαιώνοντας τους φόβους περί “παραφουσκωμένων” αποτιμήσεων και προσδοκιών στις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου. Ασφαλώς, το ελληνικό Χρηματιστήριο δεν άγεται και φέρεται από τον εγχώριο τεχνολογικό κλάδο σε όρους κεφαλαιοποίησης και ειδησεογραφίας, αλλά προφανώς και δεν μπορεί να παραμένει αδιάφορο στις βίαιες μεταστροφές του διεθνούς επενδυτικού περιβάλλοντος.

Καθώς η διαδικασία επανάκτησης της εμπιστοσύνης των κωδικών λιανικής παραμένει επίπονη, όλοι μπορούν να αντιληφθούν τους κινδύνους που ενέχει η “ρηχότητα” της Αγοράς μας σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης της παγκόσμιας διάθεσης για την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου.

Τα νέα που ανακοινώνουν οι ελληνικές εισηγμένες παραμένουν σε γενικές γραμμές ενθαρρυντικά αλλά όσο ο στόχος των 1.500 μονάδων του Γενικού Δείκτη δεν επανεπιτυγχάνεται, όλο και περισσότεροι αγοραστικοί θα θεωρούν ότι ήρθε η ώρα να “πάνε ταμείο” μετά το εντυπωσιακό bull market της Λεωφόρου Αθηνών σε υψηλά 13 ετών.

Σύμφωνα με τον κ. Στεριώτη, διαγραμματικά ο ΓΔ έχει σημαντικές στηρίξεις στις 1.438 και 1.400 μονάδες, με τις αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1.487 και 1.500 αντίστοιχα.

Κατά τα άλλα, η Metlen ανακοίνωσε πριν το άνοιγμα ακόμα ένα ρεκόρ κερδοφορίας στα 282 εκατ. ευρώ για το εξάμηνο.

Σημειώνεται ότι η Eurobank διαπραγματεύεται από σήμερα χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα €0,093.

Η εικόνα στο ταμπλό
Με απώλειες 4,8% είναι η Eurobank μετά την αποκοπή, με την Πειραιώς στο -1,7% και την Alpha περί του -2% ενώ η Εθνική επιχειρεί να διαφοροποιηθεί με -0,1%.

Ελαφρώς ανοδικά στο FTSE κινείται μόνο η Aegean και αυτό με μόλις +0,1%.

Από την άλλη με πωλητές και σήμερα είναι η ΔΕΗ το -1,5% και ο ΟΠΑΠ το -1,25%, με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο -0,9%.

Παρομοίως και η Metlen κινείται στο -0,7% με την αγορά να δείχνει ότι είχε προεξοφλήσει τα “εκρηκτικά” μεγέθη της.

Η Motor Oil είναι στο -0,6% και ο OTE με την Coca Cola περιορίζουν τις πιέσεις στο -0,3%.

Στα χαμηλότερα στρώματα η Attica Bank επιχειρεί να κινηθεί ανοδικά στο +3,6%.

Στους γενικότερους συσχετισμούς στο ταμπλό οι πωλητές έχουν αναμενόμενα ευρύ προβάδισμα, με 54 μετοχές να κινούνται πτωτικά έναντι 29 ανοδικών.

 

πηγή   capital.gr

Exit mobile version