Απώλειες και σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών

Οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές επανήλθαν και σήμερα με το χρηματιστήριο Αθηνών να προσπαθεί να αντισταθεί στους πωλητές που κυριαρχούν από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, δείχνοντας για ακόμη μία φορά την αδυναμία του να διαφύγει από το εύρος που κινείται σε όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,58% στις 914,39 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,4 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,63% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.299,22 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,49% στις 811,36 μονάδες.

Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται και πάλι υπό την πίεση των πωλητών, με τον κλαδικό δείκτη να παραμένει καθηλωμένος πέριξ των 800 μονάδων, ένα επίπεδο που δεν έχει αλλάξει από τα τέλη του Ιανουαρίου. Ο κλάδος δείχνει να είναι εγκλωβισμένος στις καθυστερήσεις που υπάρχουν σχετικά με τις λεπτομέρειες του σχεδίου Ηρακλής, αλλά και τις εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για την ανάγκη επιπλέον μέτρων αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Όπως έχουν αναφέρει αρκετοί ξένοι αναλυτές, οι επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών στο μέτωπο της μείωσης των NPEs είναι καθοριστικές για τις χρηματιστηριακές επιδόσεις, καθώς θα βελτιώσουν σημαντικά την εμπιστοσύνη των αγοραστών. Και όπως σημειώνεται, αν και το σχέδιο Ηρακλής είναι ένα σημαντικό βήμα προς την αντιμετώπιση των NPEs, εντούτοις δεν είναι αρκετό για να οδηγήσει στην πλήρη εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών.

Πάντως, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η αρνητική εικόνα του κλάδου έρχεται σε μία περίοδο που και το Oceanwood έχει μειώσει σημαντικά τις short θέσεις του σε Εθνική και Eurobank, και η προοπτική της άρσης του ορίου για τη διακράτηση των κρατικών ομολόγων είναι ορατή και η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας έχει βελτιώσει τις αποτιμήσεις στο ενεργητικό των τραπεζών.

Τεχνικά, τώρα, μετά την αποτυχία του γενικού δείκτη, χτες, να διαπεράσει την αντίσταση των 927 μονάδων, οι 916 μονάδες ήταν η κοντινή στήριξη και οι 907 η κύρια. Στον FTSE 25 η κοντινή σημαντική στήριξη είναι στις 2.289 μονάδες, με τις 2.252 μονάδες να παραμένει η κύρια, ωστόσο, ο τζίρος είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα με τις κινήσεις και το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε επιμέρους τίτλους.

Στο ταμπλό τώρα, οι απώλειες σε Βιοχάλκο, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, Εθνική, Μυτιληναίος, Aegean, Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, Jumbo και ΓΕΚ Τέρνα.

Στον αντίποδα, ο Φουρλής ενισχύεται κατά 1,22%, ενώ Titan και ΕΧΑΕ κινούνται με πολύ μικρά κέρδη της τάξεως του 0,33% και 0,11% αντίστοιχα. Χωρίς μεταβολή ο ΟΤΕ και η Coca Cola.

 

πηγή   capital.gr

Σχετικά Νέα