Site icon The Indicator

Απώλειες για τον χρυσό καθώς η ισχυρή απασχόληση στις ΗΠΑ μειώνει τις ελπίδες για μεγάλη μείωση επιτοκίων από τη Fed

Απώλειες κατέγραψε ο χρυσός την Παρασκευής, καθώς η ισχυρότερη από το αναμενόμενο έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ ενίσχυσε το δολάριο και ανάγκασε τους αναλυτές να μειώσουν τις προσδοκίες για επιθετική μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) τον επόμενο μήνα.

Σε αυτό το κλίμα, η τιμή spot του χρυσού έχασε 0,2% στα 2.650,38 δολάρια η ουγγιά, μετά το ρεκόρ της προηγούμενης εβδομάδας στα 2.685,42 δολάρια. Το αμερικανικό συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χρυσό υποχώρησε 0,3% στα 2.670,3 δολάρια.

Η οικονομία των ΗΠΑ δημιούργησε τον Σεπτέμβριο 254.000 νέες θέσεις εργασίας εκτός αγροτικού τομέα, διαλύοντας τη μέση εκτίμηση των αναλυτών που περίμεναν μόλις 150.000 νέες θέσεις.

Η αύξηση της απασχόλησης και το ποσοστό ανεργίας που υποχώρησε στο 4,1%, μείωσαν περαιτέρω την πίεση στη Fed να προβεί σε νέα μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της 6ης και 7ης Νοεμβρίου.

“Ο χρυσός υποχώρησε καθώς η ισχυρή έκθεση για την απασχόληση φαίνεται πιθανό να κλειδώνει τη μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Νοέμβριο. Οι αναθεωρήσεις του περασμένου μήνα ήταν επίσης υψηλότερες, κάτι που δεν έχουμε δει εδώ και πολλούς μήνες, ενώ το ποσοστό ανεργίας σημείωσε πτώση, παρά το ότι η συμμετοχή παρέμεινε σταθερή”, δήλωσε ο Tai Wong, ανεξάρτητος trader μετάλλων με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Ο δείκτης δολαρίου σημείωσε άλμα μετά τα μάκρο στις ΗΠΑ, καθιστώντας τον χρυσό ακριβότερο για τους αγοραστές από το εξωτερικό.

Ωστόσο, “αναμένω ότι η όποια υποχώρηση του χρυσού θα είναι σχετικά βραχυπρόθεσμη, καθώς το ανοδικό συναίσθημα παραμένει ακλόνητο”, δήλωσε ο Wong.

Οι traders μείωσαν τις προσδοκίες τους για μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Νοέμβριο στο 6% από 28% πριν από τα στοιχεία για την απασχόληση, σύμφωνα με το CNBC.

“Εάν υπάρξουν γεωπολιτικές εξελίξεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο χρυσός θα μπορούσε εύκολα να κινηθεί προς τα 2.700 δολάρια και να φτ΄πασει σε νέο ρεκόρ”, δήλωσε ο Phillip Streible, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην Blue Line Futures.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι η χώρα του και οι περιφερειακοί της σύμμαχοι δεν θα υποχωρήσουν μετά την ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό.

Ο χρυσός αποτελεί ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας και ευδοκιμεί σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων. Η λιανική ζήτηση χρυσού στην Ινδία βελτιώθηκε ελαφρώς αυτή την εβδομάδα, αλλά παρέμεινε χαμηλότερη από ό,τι συνήθως λόγω των υψηλών τιμών.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, η τιμή spot του ασημιού έχασε 0,8% στα 31.8 δολάρια. Η πλατίνα πρόσθεσε 0,3% στα 993,30 δολάρια και το παλλάδιο κέρδισε 0,4% στα 1.004 δολάρια.

Exit mobile version