Νέα πτώση κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα, συνεχίζοντας στην καθοδική τροχιά της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς οι νέοι αυστηροί περιορισμοί που επέβαλε η Κίνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού πυροδότησαν εκ νέου φόβους για υποχώρηση της ζήτησης.
Το Πεκίνο επέβαλε το Σαββατοκύριακο νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε πολλές πόλεις προκειμένου να αντιμετωπίσει την εμφάνιση της εξαιρετικά μεταδοτικής υποπαραλλαγής BA.5 της Όμικρον στη χώρα.
Η εξέλιξη αυτή είχε άμεσο αντίκτυπο στις τιμές του αργού, δεδομένου ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και οι περιορισμοί της πανδημίας εκτιμάται ότι μειώσουν τη ζήτηση της χώρας σε πετρέλαιο, βάζοντας έτσι “φρένο” στις κατά τ’ άλλα αυξανόμενες τιμές του αργού από τις αρχές του έτους.
Την ίδια στιγμή βέβαια, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η περιορισμένη προσφορά πετρελαίου είναι πιθανό να λειτουργήσει ως ανάχωμα σε μια απότομη πτώση της τιμής. Τα αποθέματα στον κόμβο παράδοσης Κούσινγκ, στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ, παραμένουν “σε κίνδυνο να διολισθήσουν κάτω από το επίπεδο των 20 εκατ. βαρελιών για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2014”, σημειώνει ο Robert Yawger, εκτελεστικός διευθυντής συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης ενέργειας στη Mizuho Securities, σε σημείωμά του.
Οι εκτιμήσεις αυτές βοήθησαν να περιοριστούν οι πιέσεις στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού.
Έτσι, το συμβόλαιο Αυγούστου για το αργό τύπου West Texas Intermediate έκλεισε τη Δευτέρα 70 σεντς ή 0,7% χαμηλότερα στα 104,09 δολάρια το βαρέλι.
Στον αντίποδα, το πετρέλαιο τύπου Brent, κατάφερε να σβήσει στις ενδοσυνεδριακές απώλειές του και να κλείσει ανοδικά κατά 8 σεντς ή σχεδόν 0,1%, στα 107,10 δολάρια το βαρέλι.
Την ίδια ώρα, βέβαια, οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην επικείμενη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, για πρώτη φορά μετά τη διάρρηξη των σχέσεων των δύο κρατών με αφορμή την υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018, για την οποία ο Μπάιντεν είχε κατηγορήσει σφόδρα τον Σαουδάραβα ηγέτη.
Η επίσκεψη Μπάιντεν έχει στόχο να αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή της η Σαουδική Αραβία προκειμένου να αμβλυνθούν τα προβλήματα εφοδιασμού της αγοράς, που έχουν ενταθεί πολύ μετά τις κυρώσεις της Δύσης στο πετρέλαιο της Ρωσίας, ως απόρροια της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.