Site icon The Indicator

Απώλειες για το αργό μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποδεσμεύσουν 26 εκατ. βαρέλια

Υποχώρησε την Τρίτη η τιμή του πετρελαίου μετά από δύο διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις και στον απόηχο της ανακοίνωσης της αμερικανικής κυβέρνησης ότι θα περίπου 26 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Μαρτίου έχασε 1,08 δολ. ή σχεδόν 1,4% και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 79,06 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το Brent του Απριλίου υποχώρησε κατά 1,03 δολ. ή 1,2% στα 85,58 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures.

Το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ενημέρωσε ότι θα διαθέσει για πώληση ακόμα 26 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας, τα οποία βρίσκονται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το 1983.

Όπως επισημαίνει το Reuters, το υπουργείο είχε εξετάσει να ακυρώσει την πώληση αφότου η κυβέρνηση Μπάιντεν έβγαλε στην αγορά το 2022 ποσότητα ρεκόρ 180 εκατ. βαρελιών από τα αποθέματα, ωστόσο αυτό θα απαιτούσε ενέργειες στο Κογκρέσο προκειμένου να αλλάξει η εντολή.

Την ίδια ώρα, ξεκίνησαν εκ νέου οι εξαγωγές αργού από το κρίσιμο λιμάνι Τζεϊχάν της Τουρκίας, που είχαν διακοπεί λόγω του καταστροφικού σεισμού.

Η αισιόδοξη πρόβλεψη του OPEC για την πορεία της παγκόσμιας ζήτησης το 2023 δεν κατάφερε να δώσει ανοδική στήριξη στις τιμές. Ο Οργανισμός αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις του, επικαλούμενος τη χαλάρωση των περιορισμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στην Κίνα και τις ελαφρώς ισχυρότερες προοπτικές για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του OPEC, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί φέτος κατά 2,32 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ή κατά 2,3%. Η πρόβλεψη του Οργανισμού είναι κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα υψηλότερη από την εκτίμηση του Ιανουαρίου, όπως μεταδίδει το Reuters.

“Βασικός λόγος για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2023 θα είναι η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις από την Κίνα και η επίδραση αυτής της εξέλιξης στη χώρα, την περιοχή και τον κόσμο”, αναφέρει χαρακτηριστικά στην έκθεσή του ο OPEC.

Από την άλλη, “η ανησυχία σχετίζεται με το βάθος και τον ρυθμό οικονομικής ανάκαμψης της χώρας και των επακόλουθων επιπτώσεων στη ζήτηση πετρελαίου”, προσθέτει το καρτέλ.

Exit mobile version