Απώλειες για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο της ομιλίας της νέας υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, η οποία κάλεσε τους Γερουσιαστές να αναλάβουν γενναία δράση για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,19% στις 407,92 μονάδες, με τους κλάδους της ενέργειας και των ταξιδίων να χάνουν 1,3%, την ώρα που η πλειονότητα των κλάδων και των χρηματιστηρίων κινήθηκε στα “κόκκινα”.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX απώλεσε 0,24% στις 13.815,06 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,11% στις 6.712,95 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 κατέγραψε κέρδη 0,33% στις 5.598,61 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 χάνει 0,25% και ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,67% στις 8.199,00 μονάδες.

Στην ακρόαση της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας για τον διορισμό της, η Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε ότι η αμερικανική οικονομία κινδυνεύει να διολισθήσει σε βαθύτερη και πιο επώδυνη ύφεση, εάν το Κογκρέσο δεν αναλάβει και πάλι δράση.

Στα μάκρο, οι γερμανικές τιμές καταναλωτή υποχώρησαν περαιτέρω τον Δεκέμβριο επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία, τόνισε η γερμανική στατιστική υπηρεσία Destatis. Σε ετήσια βάση, οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν 0,3% με βάση τα εθνικά πρότυπα, αντίστοιχα με την πτώση που αναμενόταν από τους οικονομολόγους. Οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν 0,7% σε ετήσια βάση με βάση τα εναρμονισμένα με την ΕΕ πρότυπα, όπως αναμενόταν. Ο πληθωρισμός εν μέρει επηρεάστηκε από τη μείωση του ΦΠΑ η οποία άρχισε ν ισχύει τον Ιούλιο, και θα τερματιστεί τον Ιανουάριο. Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός αναμένεται στο 0,5% το 2020. Οι τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν 0,5% σε μηνιαία βάση σύμφωνα με τα εθνικά πρότυπα και 0,6% με βάση τα εναρμονισμένα με την ΕΕ πρότυπα.

Στις επιμέρους μετοχές, αυτές της Carl Zeiss Meditec εκτοξεύθηκαν 5,8% καταλαμβάνοντας την κορυφή του Stoxx 600 μετά την ανακοίνωση για αυξημένα κέρδη τριμήνου.

Από την άλλη, στον πάτο του πανευρωπαϊκού δείκτη βρέθηκαν οι μετοχές της μητρικής της Ladbrokes, Entain, με απώλειες 11,9% αφότου η MGM Resorts ανακοίνωσε ότι υπαναχώρησε στην πρόταση εξαγοράς της εταιρείας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα