Απώλειες άνω του 3% για το αργό εν μέσω… άμβλυνσης(;) της έντασης στη Μέση Ανατολή

Σημαντική πτώση κατέγραψαν την Τετάρτη οι τιμές του αργού, καθώς η αγορά φαίνεται να θεωρεί εφικτή την αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή που προκάλεσε η πρόσφατη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενίκευση της κρίσης και να προκαλέσει προβλήματα στον ενεργειακό εφοδιασμό.

“Οι τιμές του πετρελαίου επιδιώκουν να αμβλύνουν την επίπτωση των αυξημένων ασφαλίστρων που έχουν επιβληθεί λόγω των κινδύνων που θέτουν η συνεχιζόμενη διένεξη στη Γάζα και η επακόλουθη επίθεση του Ιράν με πυραύλους στο Ισραήλ”, εξηγεί ο Τζον Έβανς, αναλυτής στην εταιρεία πετρελαϊκών συναλλαγών PVM.

Όπως τονίζει, “είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως ‘επικρατούν οι ψύχραιμες φωνές’ σε αυτήν τη διαμάχη αιώνων, ωστόσο μέχρι στιγμής το Ισραήλ έχει ακούσει τις διεθνείς εκκλήσεις να επιδείξει αυτοσυγκράτηση”.

Σχετικά αισιόδοξος εμφανίζεται και ο Άντριου Λίποου, πρόεδρος της Lipow Oil Associates, ο οποίος επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής οι εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή δεν έχουν προκαλέσει προβλήματα στον εφοδιασμό, με τον ίδιο μάλιστα να θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο η απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν να περιλαμβάνει πλήγματα σε εγκαταστάσεις παραγωγής ή εξαγωγής πετρελαίου της Ισλαμικής Δημοκρατίας

“Τα σενάρια ότι η ένταση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στον εφοδιασμό πετρελαίου αμβλύνονται”, εκτιμά και ο Μανίς Ρατζ, διευθύνων σύμβουλος της Velandera Energy Partners, προσθέτοντας ότι “η ειρήνη μπορεί να τελείωσε, αλλά το πετρέλαιο συνεχίζει να ρέει”.

Εν μέσω της αισιοδοξίας, λοιπόν, ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο μιας διακοπής στον ενεργειακό εφοδιασμό, οι τιμές του αργού υποχώρησαν σήμερα περισσότερο από 3%.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Μαΐου υποχώρησε κατά 2,67 δολάρια ή 3,13%, και έκλεισε στα 82,69 δολάρια το βαρέλι.

Αντίστοιχα, το συμβόλαιο Ιουνίου για το πετρέλαιο τύπου Brent, έχασε 2,73 δολάρια ή 3,03%, και διαμορφώθηκε στα 87,29 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα