Απώλειες άνω του 1,5% για το πετρέλαιο

Με απώλειες έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη, μία ημέρα μετά το υψηλότερο κλείσιμο από τον Οκτώβριο του 2018, με τον “μαύρο χρυσό” να δέχεται πιέσεις από το ενισχυμένο δολάριο, στον απόηχο των ανακοινώσεων της Fed που έδωσαν σήμα για διπλή αύξηση των επιτοκίων έως το τέλος του 2023.

Η αλλαγή στάσης της Fed έδωσε ώθηση στο αμερικανικό δολάριο που ενισχύθηκε κατά 0,80 στο 91,86, σύμφωνα με τον δείκτη ICE DXY.

Ένα πιο ισχυρό δολάριο καθιστά τα εμπορεύματα πιο ακριβά για τους χρήστες άλλων νομισμάτων, αν και η πίεση στο αργό αντισταθμίστηκε από τις ισχυρές προσδοκίες για τη ζήτηση.

Το ενισχυμένο δολάριο ήταν σίγουρα “ένας αντίξοος άνεμος για το πετρέλαιο και όλα τα εμπορεύματα”, ωθώντας ορισμένα “αμοιβαία κεφάλαια να ελαφρύνουν τις τοποθετήσεις τους στο πετρέλαιο”, δήλωσε στη MarketWatch ο Tyler Richey, συνεκδότης της Sevens Report Research.

“Βλέποντας όλα τα εμπορεύματα, φαίνεται όντως ότι παρουσιάζονται κάποιες ρωγμές στην ευρύτερη ανοδική πορεία της”, πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι η πτώση των τιμών του χαλκού έχει “εγείρει ανησυχίες σχετικά με την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη”. Το γεγονός αυτό πιθανώς να οδηγήσει σε ένα “δευτερογενές αποτέλεσμα που πιέζει το πετρέλαιο σήμερα, καθώς το τελευταίο στάδιο για άνοδο στις αγορές ενέργειας βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στις ελπίδες για ζήτηση”.

Σε αυτό το κλίμα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Ιουλίου υποχώρησε κατά 1,11 δολάρια ή 1,5%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 71,04 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Σε παρόμοιους ρυθμούς κινήθηκε και το συμβόλαιο παραδόσεως Αυγούστου για το πετρέλαιο τύπου Brent, με την τιμή του να υποχωρεί κατά 1,31 δολάρια ή 1,8% στα 73,08 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Την Τετάρτη, το Brent κατέγραψε την υψηλότερη τιμή του από τον Απρίλιο του 2019.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα