Απώλειες 2% ο χρυσός – Έχασε τα 1.800 δολάρια μετά από 3 εβδομάδες

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε ο χρυσός στις συναλλαγές της Πέμπτης υποχωρώντας κάτω από τα 1.800 δολάρια για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες, αφού το πολύτιμο μέταλλο δέχθηκε πιέσεις απο το ενισχυμένο δολάριο μετά το σήμα της Federal Reserve ότι θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων απο τον Μάρτιο.

Ειδικότερα, το δολάριο σημείωσε άλμα 1,3%, σύμφωνα με τον δείκτη ICE U.S. Dollar, στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο του 2020, στον απόηχο των στοιχείων για το αμερικανικό ΑΕΠ, το οποίο κατά την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 6,9%.

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones περίμεναν μικρότερη ανάπτυξη, της τάξης του 5,5%. Ωστόσο, η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ταχύτερο του αναμενόμενου ρυθμό στο δ’ τρίμηνο, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν και οι επιχειρήσεις είχαν αποθέματα για να καλύψουν τη ζήτηση.

Στο μεταξύ, χθες η κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια της, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι θα περιμένει τον Μάρτιο για να προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων της από τα ιστορικά τους χαμηλά.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ επιβεβαίωσε ταυτόχρονα τα σχέδια της τράπεζας να τερματίσει τις αγορές ομολόγων μαζί με την αύξηση των επιτοκίων, για να προχωρήσει στη συνέχεια στη συρρίκνωση του ισολογισμού της.

“Ο χρυσός βυθίστηκε μετά την ανοδική έκπληξη για το ΑΕΠ του δ’ τριμήνου, η οποία υποδηλώνει ότι η Fed θα έχει ακόμη περισσότερα περιθώρια για τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής”, δήλωσε στο MarketWatch ο Brien Lundin, συντάκτης του Gold Newsletter.

“Μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης του ΑΕΠ, ωστόσο, οφειλόταν σε πολύ σημαντικές αυξήσεις αποθεμάτων και επίσης αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την οικογενειακή οικονομική δραστηριότητα”, είπε. “Γι’ αυτό και ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ στο α’ τρίμηνο του 2022 είναι πιθανό να επιβραδυνθεί, ωστόσο οι αγορές δεν βλέπουν τόσο μακριά στο μέλλον”.


Ο Lundin δήλωσε ότι αναμένει συνέχεια της μεταβλητότητας στην τιμή του χρυσού “μέχρι η Fed να αρχίσει την αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο”, για να προσθέσει ότι “η ιστορία μάς δείχνει πως η τιμή του πολύτιμου μετάλλου υποχωρεί πριν από έναν κύκλο σύσφιξης, αλλά ενισχύεται μόλις αρχίσουν στην πράξη οι αυξήσεις”.

Σε αυτό το κλίμα, ο χρυσός παραδόσεως Φεβρουαρίου έχασε 36,60 δολάρια ή 2%, για να διαμορφωθεί στα 1.793,10 δολάρια ανά ουγγιά, χάνοντας τα 1.800 δολάρια για πρώτη φορά από τις 10 Ιανουαρίου και υποχωρώντας στη χαμηλότερη τιμή του από τις 6 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τη FactSet.

Ως προς τα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι παραδόσεως Μαρτίου σημείωσε απώλειες της τάξης του 4,8% ή 1,13 δολάρια στα 22,676 δολάρια ανά ουγγιά.

Το παλλάδιο παραδόσεως Μαρτίου ενισχύθηκε κατά 0,7% στα 2.366,50 δολάρια ανά ουγγιά, στην υψηλότερη τιμή του από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το συμβόλαιο παραδόσεως Μαρτίου για τον χαλκό έχασε 2% στα 4,424 δολάρια ανά λίβρα και η πλατίνα παραδόσεως Μαρτίου διολίσθησε κατά 2,3% στα 1.021,80 δολάρια ανά ουγγιά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα