Απώλειες 1,7% για τον χρυσό στην πρώτη εβδομάδα του έτους

Με κέρδη έκλεισε την ημέρα ο χρυσός, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά τριών εβδομάδων, με ώθηση από τα κατώτερα των προσδοκιών στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ. Παρά τη σημερινή άνοδο, όμως, το κίτρινο μέταλλο ολοκλήρωσε τη χειρότερη εβδομάδα του σε διάστημα ενός και πλέον μήνα, εν μέσω του δυσμενούς κλίματος που δημιουργεί η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής που έχει ξεκινήσει η Federal Reserve.

Η αμερικανική οικονομία δημιούργησε λιγότερες από τις αναμενόμενες θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο, με την ανεργία ωστόσο να υποχωρεί προς το χαμηλότερο επίπεδο πολλών ετών, γεγονός που προβλημάτισε τους επενδυτές. Στο μεταξύ, οι μισθοί συνέχισαν σε ανοδική τροχιά διευρύνοντας τα ισχυρά κέρδη των προηγούμενων μηνών.

Τα μεικτά αυτά στοιχεία, κατ’ ορισμένους σηματοδοτούν ότι οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού εξακολουθούν να αποτελούν τροχοπέδη για την αγορά εργασίας.

“Η μεγαλύτερη ανησυχία για μένα είναι η αύξηση των μισθών”, αναφέρει ο Jeff Wright, επικεφαλής επενδύσεων στην Wolfpack Capital.

“Κοιτάζοντας συνολικά τα στοιχεία, εάν η Federal Reserve ανησυχεί περισσότερο για τον πληθωρισμό, τότε αυτή η έκθεση είναι προβληματική”, σημειώνει. “Αν η Fed αποτιμά υψηλότερα επίπεδα απασχόλησης και επαναφέρει το ποσοστό συμμετοχής στην εργασία πάνω από το 62,5%, τότε δεν είναι”. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αντίδραση σε χρυσό αρχικά ήταν ‘σιωπηλή’”, προσθέτει.

Η αγορά γνωρίζει ότι η μείωση του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων της Fed προχωρά μαζί με την σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, ωστόσο “οι μεικτές ενδείξεις δημιουργούν πάτο για τον χρυσό τελευταία”, εξηγεί.

Ο χρυσός και άλλα πολύτιμα μέταλλα έχουν πιεστεί από την επικείμενη αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής της Fed, ωστόσο πλέον δεν είναι σαφές τι αντίκτυπο θα έχουν τα τελευταία αυτά στοιχεία στις αποφάσεις της Ομοσπονδιακής τράπεζας κατά τη συνεδρίασή της στις 25-26 Ιανουαρίου.

Προς το παρόν, ο χρυσός φαίνεται να διαπραγματεύεται σε ένα εύρος από τα 1.750 έως 1.825 δολάρια “μέχρι να καθοριστεί η κατεύθυνση , κυρίως από τους φορείς χάραξης πολιτικής”, σημειώνει ο Ράιτ. “Η έλλειψη κατεύθυνσης από αυτούς είναι μάλλον κραυγαλέα και ο χρυσός δεν είναι σίγουρος προς τα πού να κινηθεί”, εξηγεί.

Στο πλαίσιο αυτό, ο χρυσός παράδοσης Φεβρουαρίου ενισχύθηκε την Παρασκευή κατά 8,20 δολάρια ή 0,5% και έκλεισε στα 1.797,40 δολάρια η ουγγιά, μετά την πτώση κατά 2% εχθές που τον οδήγησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 21 Δεκεμβρίου.

Παρ’ όλα αυτά, το κίτρινο μέταλλο ολοκλήρωσε το πρώτο πενθήμερο του έτους με απώλειες 1,7%, που είναι η χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή του από τις 26 Νοεμβρίου 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Το ασήμι, παράδοσης Μαρτίου, ενισχύθηκε κατά 22 σεντς ή 1% και τερμάτισε την ημέρα στα 22,409 δολάρια η ουγγιά, γράφοντας όμως επίσης σημαντικές απώλειες στην εβδομάδα της τάξης του 4%.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, ο χαλκός παράδοσης Μαρτίου ενισχύθηκε σήμερα κατά 1,3% και έκλεισε στα 4,41 δολάρια η λίβρα, κλείνοντας επίσης χαμηλότερα την εβδομάδα κατά 1,2%, ενώ το παλλάδιο παράδοσης Μαρτίου σημείωσε άνοδο 2,6% στα 1.921,60 δολάρια η ουγγιά, ολοκληρώνοντας 0,5% υψηλότερα και την εβδομάδα. Αντίθετα, το συμβόλαιο Απριλίου για την πλατίνα υποχώρησε 0,4% σήμερα, στα 956,50 δολάρια η ουγγιά, διευρύνοντας την εβδομαδιαία πτώση του στο 1%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα