Απώλειες 1,6% ο χρυσός στην εβδομάδα, σε χαμηλό 2 ετών το ασήμι

Ο χρυσός μάζεψε τις απώλειές του την Παρασκευή, αφού ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί και κάτω από τα 1.800 δολάρια, ενώ έκλεισε με αρνητικό πρόσημο στην εβδομάδα. Στο χαμηλότερο τους επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020 έκλεισε το ασήμι.

Οι σημερινές απώλειες για τον χρυσό ήρθαν μετά τη βουτιά 2% για τον Ιούνιο, με τα μέταλλα να συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία και τους αναλυτές να εκτιμούν πως το πολύτιμο μέταλλο θα συνεχίσει να διολισθαίνει.

Ο χρυσός βρήκε στήριξη από τους αγοραστές σε μια βουτιά κάτω από το επίπεδο των 1.800 δολαρίων τους τελευταίους έξι μήνες, αλλά “αυτή τη φορά, οι αγοραστές μπορεί αργήσουν να βοηθήσουν”, επισήμανε ο Alex Kuptsikevich, αναλυτής της FxPro.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, “οι αγορές βλέπουν οικονομική ύφεση” αφού “οι κεντρικές τράπεζες επιταχύνουν τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, δημιουργώντας πίεση στις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό”.

“Σε ένα τέτοιο περιβάλλον”, συνέχισε ο ίδιος, “η ζήτηση για τον χρυσό ως ασφαλές αντίβαρο έναντι του πληθωρισμού θα μειωθεί τις επόμενες εβδομάδες”.

Σε ένα ακόμη ζοφερό σημάδι για την οικονομία, ο χαλκός κατρακύλησε κάτω από τις 8.000 δολάρια ο τόνος, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2021, καθώς οι εντεινόμενοι φόβοι για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας οδηγούν σε αναταραχή τις αγορές βιομηχανικών μετάλλων.

Το μέταλλο -που θεωρείται ευρέως βαρόμετρο της παγκόσμιας οικονομίας- υποχώρησε έως και 3,5% στα 7.970,50 δολάρια ο τόνος στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, διευρύνοντας τις απώλειες του μετά το χειρότερο τρίμηνο από το ξέσπασμα της πανδημίας. Οι επενδυτές εμφανίζονται ολοένα και περισσότερο πεπεισμένοι ότι η ανάπτυξη πρόκειται να εξασθενίσει εν μέσω της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής και της ενεργειακής κρίσης με επίκεντρο την Ευρώπη.

“Υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την παγκόσμια ζήτηση”, δήλωσε στο Bloomberg από τη Σαγκάη ο Wei Lai, αναλυτής της TF Futures Co. Η αγορά χαλκού θα αντιμετωπίσει πλεόνασμα περίπου 10% της συνολικής προσφοράς τα επόμενα δύο χρόνια με βάση το σενάριο μιας “απότομης προσγείωσης” για τις οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης, με την ασθενή ανάκαμψη στην Κίνα να μην μπορεί να αντισταθμίσει την παγκόσμια μείωση της ζήτησης, πρόσθεσε.

Το ασήμι -ως συνδυασμός πολύτιμου και βιομηχανικού μετάλλου- σημείωσε μεγαλύτερη πτώση και από τον χρυσό, με τον λόγο της τιμής των δύο μετάλλων να ανέρχεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.

Σε αυτό το κλίμα, ο χρυσός παραδόσεως Αυγούστου υποχώρησε κατά 5,80 δολάρια, ή 0,3% την Παρασκευή, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 1.801,50 δολάρια ανά ουγγιά, στο χαμηλότερό του επίπεδο από τον Φεβρουάριο, ενώ στην εβδομάδα διολίσθησε κατά 1,6%, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data. Ενδοσυνεδριακά, το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε έως τα 1.783,40 δολαρίων, στη χαμηλότερη τιμή του από τον Ιανουάριο.

Το ασήμι παραδόσεως Σεπτεμβρίου έχασε 68 σεντς ή 3,4% στα 19,667 δολάρια ανά ουγγιά, υποχωρώντας σε χαμηλό 2 ετών. Στην εβδομάδα, κατρακύλησε κατά 6,9%.

Ως προς τα υπόλοιπα μέταλλα, η πλατίνα παραδόσεως Οκτωβρίου σημείωσε πτώση της τάξης του 2,7% στα 871,30 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ στην εβδομάδα έχασε 3,6%.

Ο χαλκός παραδόσεως Σεπτεμβρίου έχασε 11 σεντς ή 2,9% στα 3,604 δολάρια ανά λίβρα, στη χαμηλότερη τιμή του από τον Φεβρουάριο του 2021. Στην εβδομάδα, σημείωσε “βουτιά” 3,7%.

Το συμβόλαιο παραδόσεως Σεπτεμβρίου για το παλλάδιο διασώθηκε από τα αρνητικά πρόσημα, αφού ενισχύθηκε κατά 22 δολάρια ή περίπου 1,2%, στα 1.938,10 δολάρια η ουγγιά, διευρύνοντας τα κέρδη στην εβδομάδα κατά 4,5%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα