Αποκλειστικό: Tι αλλάζει για το νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

Στα σκαριά βρίσκεται το νέο “Εξοικονομώ”, το οποίο πρόκειται να δημοσιευτεί αρχές Καλοκαιριού και θα τεθεί σε εφαρμογή το Φθινόπωρο. Η νέα βελτιωμένη εκδοχή του προγράμματος, αφήνει πίσω την λογική του όποιος προλάβει στην πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων. Πλέον θα υπάρχουν κριτήρια προτεραιοποίησης, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Indicator.gr μερικά από τα κριτήρια θα είναι:

Γράφει η *Δάφνη Γρηγοριάδη

Βασικό κριτήριο θα είναι η Εξοικονόμηση: Δηλαδή θα υπολογίζεται το πόση ενέργεια θα εξοικονομήσει ο ιδιοκτήτης με βάση τις αλλαγές που θέλει να πραγματοποιήσει. Τα χρήματα τα οποία θα δαπανά για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές σε συνάρτηση με την ενεργειακή απόδοση που θα επιτυγχάνεται, θα είναι το βασικό κριτήριο. Η αποτίμηση στην ουσία της επένδυσης, θα κρίνει σημαντικά την χορήγηση της επιδότησης. Στα κριτήρια εντάσσονται και κλιματικά δεδομένα οι λεγόμενες βαθμοημέρες καθώς και η παλαιότητα του οικήματος. Πάνω από τις μισές κατοικίες στην χώρα μας, χρονολογούνται πριν από το 1980, η ένταξη του κριτηρίου παλαιότητας καθιστά δικαιότερη την επιλογή των δικαιούχων.

Το κριτήριο της ενεργειακής κλάσης παραμένει καθώς θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό. Η τρέχουσα ενεργειακή απόδοση των κατοικιών (ανεξάρτητα από την χρονολογία) σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία από το προηγούμενο “Εξοικονομώ” δείχνει ότι 9/10 οικήματα βρίσκονταν στο χαμηλότερο ενεργειακό κλιμάκιο, δηλαδή υπήρχε πράγματι ανάγκη να αναβαθμιστούν ενεργειακά. Μια αλλαγή που εξετάζεται είναι να μην συμπεριλαμβάνονται μέσα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα πλέον τα φωτοβολταϊκά.

Είναι αναγκαίο πάντως για την χώρα μας να θεσπιστεί κάποια στιγμή ειδικό πρόγραμμα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το οποίο να ωφελήσει κυρίως τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις λόγο της αυξημένης ζήτησης που δείχνουν. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να επισημάνουμε την σημαντικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως επένδυση. Για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στον τομέα, αυτό μπορεί να φέρει πίσω ένα εύρος κέρδους από 3 έως 8 ευρώ.

Εκτός από τα ενεργειακά κριτήρια, φυσικά θα λαμβάνονται υπόψιν και αυτή την φορά τα κοινωνικά κριτήρια τα οποία μάλιστα θα διευρυνθούν. Όσον αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, θα δίνεται ακόμη μεγαλύτερη προτεραιότητα στην στήριξη των χαμηλότερων εισοδηματικών κλιμακίων. Ενδέχεται μάλιστα να δημιουργηθεί μια επιπλέον χαμηλότερη εισοδηματική κλίμακα.

Ακόμη μια αλλαγή που εξετάζεται είναι το ταυτόχρονο άνοιγμα της πλατφόρμας για την υποβολή των αιτήσεων για όλες τις περιφέρειες ή το άνοιγμα σε δύο φάσεις μία για το Βόρειο και μια για το Νότιο τμήμα της Ελλάδας ώστε να μην υπερφορτωθεί το σύστημα, ενώ αυξημένες αναμένουμε ότι θα είναι και οι αμοιβές των μηχανικών.

Σχετικά με τις παρεμβάσεις που θα προτιμήσουν οι ιδιοκτήτες σε αυτόν τον κύκλο, αναμένουμε αύξηση της ζήτησης για το φυσικό αέριο. Αυτό διότι, υπάρχει Ευρωπαϊκή οδηγία σύμφωνα με την οποία μέσα στην επόμενη 3ετία δεν θα επιδοτείται το φυσικό αέριο από το ΕΣΠΑ. Θα μπορούσαμε ενδεχομένως τα προσεχή έτη να διαμορφώσουμε ειδικό πρόγραμμα μόνο για την διαδικασία αλλαγής στη θέρμανση των νοικοκυριών από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο, αποκλειστικά μέσω του ταμείου ανάκαμψης ώστε να καλύψουμε μέρος της αυξημένης ζήτησης.

Κλείνοντας θα αφήναμε ανοιχτό το ενδεχόμενο για καινοτόμες αλλαγές όπως το ενδεχόμενο βελτίωσης του καθεστώτος της παροχής συνδυασμού επιχορήγησης – δανείου που δίνεται ήδη ως επιλογή από τον προηγούμενο κύκλο…

*Δάφνη Γρηγοριάδη – Οικονομική Αναλύτρια

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα