Αποκάλυψη για το δυστύχημα στα Τέμπη: Τα μηνύματα των μηχανοδηγών στους υπεύθυνους για τα απενεργοποιημένα φωτοσήματα

Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη ανέδειξε όλες τις αστοχίες και τις ελλείψεις στον τρόπο λειτουργίας των σιδηροδρόμων. Οι μαρτυρίες των πρωταγωνιστών, των ανθρώπων του ΟΣΕ, αλλά και οι πληροφορίες από τα έγγραφα που δημοσιοποιούνται, δείχνουν την ανησυχία που εξέφραζαν για τα συστήματα που δεν λειτουργούσαν.

Η ΕΡΤ φέρνει στο φως νέα ντοκουμέντα αναφορικά με τα τηλεγραφήματα που έστελναν οι μηχανοδηγοί για τα κενά ασφαλείας που υπήρχαν στον σιδηρόδρομο χωρίς όμως να λάβουν καμία απάντηση από τους υπεύθυνους.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οι μηχανοδηγοί είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από τον Οκτώβρη όμως ποτέ δεν έλαβαν κάποια απάντηση. Οι ίδιοι έδειξαν έντονα την ανησυχία τους για τους συστήματα που δεν λειτουργούσαν έχοντας στείλει δύο τηλεγραφήματα προκειμένου να βρεθεί κάποια λύση.

Τα δύο τηλεγραφήματα
Συγκεκριμένα, το πρώτο τηλεγράφημα ήταν στις 31 Οκτωβρίου του 2022 και σε αυτό είχε συνταχθεί το εξής κείμενο:

“Σας γνωρίζουμε ότι όλα τα φωτοσήματα (είσοδος έξοδος) στους νέους πόρους είναι τελείως σβηστά, με αποτέλεσμα την έντονη διαμαρτυρία των μηχανοδηγών”.

Και συνέχιζε στο συγκεκριμένο τηλεγράφημα με αριθμό 26: “Με δεδομένο ότι όλοι οι συρμοί διέρχονται από τις τροχιές του σταθμού των Νέων Πόρων, παρακαλούμε τον άμεσο φωτισμό τους (ερυθρό φως) για την έγκαιρη προειδοποίηση στους μηχανοδηγούς ότι προσεγγίζουν στην περιοχή του σταθμού”.

Ακολούθησε ίδιο τηλεγράφημα στις 16 Νοεμβρίου με αριθμό 90 στο οποίο ο σταθμάρχης που το είχε συντάξει έλεγε ακριβώς τα ίδια πράγματα και ενημέρωνε και πάλι τους υπευθύνους για τη μη λειτουργία των φωτοσημάτων.

Τα νέα στοιχεία έρχονται με τον πιο τραγικό τρόπο να επιβεβαιώσουν τα κενά στην ασφάλεια της σιδηροδρομικής γραμμής και τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι μηχανοδηγοί, που όπως αποκαλύπτεται, είχαν γνωστοποιηθεί μήνες πριν από το τραγικό δυστύχημα.

Εν τω μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη παραμένει η διερεύνηση των συνθηκών και των παραγόντων που οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών. Θέμα ημερών είναι η άσκηση ποινικών διώξεων και σε νέα πρόσωπα, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες θα κληθούν σε απολογία, ο προϊστάμενος επιθεώρησης, και οι δύο σταθμάρχες της απογευματινής βάρδιας, εναντίον των οποίων έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις.

Τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα καθημερινά φωτίζουν και ταυτόχρονα περιπλέκουν τη διερμηνεία των συνθηκών που άλλαξαν σε μια στιγμή τις ζωές δεκάδων οικογενειών που σήμερα θρηνούν τις αδόκητες και κυρίως άδικες απώλειες των δικών τους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα