Απογειώνονται οι μετοχές των ανταγωνιστών της Thomas Cook

Η πτώχευση της Thomas Cook γίνεται αισθητή στο σύνολο της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και έρχεται να εντείνει την επιφυλακτικότητα των επενδυτών απέναντι στο ρίσκο σε ένα ήδη ταραχώδες και γεμάτο προκλήσεις οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον. Υπάρχουν ωστόσο και οι μεγάλοι ευνοημένοι από την εξέλιξη, που δεν είναι άλλοι από τους κυριότερους ανταγωνιστές της εταιρείας.

Με μία από τις αρχαιότερες και μεγαλύτερες δυνάμεις στον κλάδο να φεύγει από το κάδρο, φορείς της τουριστικής αγοράς εξέφραζαν στα διεθνή πρακτορεία την εκτίμηση ότι θα περιοριστεί ο ανταγωνισμός και θα δοθούν ανάσες στις τιμές που βρίσκονταν υπό διαρκή πίεση τα τελευταία χρόνια εξαιτίας μίας σκληρής μάχης προσφορών.

Υπό τις συνθήκες αυτές η Tui είδε σήμερα τη μετοχή της να απογειώνεται έως και 10% στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, για να περιοριστούν στη συνέχεια τα κέρδη της κοντά στο 6%.

Kαθώς η Thomas Cook δεν ήταν απλά ένα ταξιδιωτικό γραφείο, αλλά διαχειριζόταν και τον δικό της αερομεταφορέα, σε ράλι επιδίδονται και οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών. Άνοδο 4,8% καταγράφει η μετοχή της EasyJet, ενώ ακολουθούν εκείνες των Ryanair και IAG (μητρικής της British Airways) με κέρδη 3,9% και 1,2% αντίστοιχα.

Σχετικά Νέα