Από το Brain Drain στο Brain… Regain: 16 εταιρείες «μπαίνουν μπροστά» για τον επαναπατρισμό στελεχών

Πρωτοβουλία παροχής mentoring σε Έλληνες εργαζόμενους στο εξωτερικό, που διερευνούν την πιθανότητα επιστροφής στα πάτρια, αναλαμβάνουν κάποιες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις.

Καθοδήγηση και υποστήριξη σε Έλληνες επαγγελματίες, οι οποίοι απορροφήθηκαν στο εξωτερικό αλλά εξετάζουν τον επαναπατρισμό τους προσφέρει μια νέα ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία υποστηρίζεται από στελέχη μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων. Η πρωτοβουλία BRAIN REGAIΝ απευθύνεται ακριβώς σε αυτους τους Έλληνες και Ελληνίδες οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης, οδηγήθηκαν στο εξωτερικό, με στόχο την αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Έχοντας ως όραμα τον επαναπατρισμό των στελεχών για την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων και της εθνικής οικονομίας, η αποστολή της πρωτοβουλίας είναι να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία των συνθηκών που θα διευκολύνουν τον επαναπατρισμό των Ελλήνων του εξωτερικού.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 16 Απριλίου 2019, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάστηκε το BRAIN REGAIΝ, μια πρωτοβουλία του Μη Κερδοσκοπικό Σωματείου «Ελληνικές Ρίζες», για τον επαγγελματικό επαναπατρισμό Ελλήνων του εξωτερικού. «Βάλαμε τον σπόρο. Όλοι τώρα πρέπει να βοηθήσουμε να ανθίσει ο σπόρος», ειπώθηκε χαρακτηριστικά αναφορικά με τις επιδιώξεις και τους στόχους της πρωτοβουλίας.

Από το 2008 έως το 2016 υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 450.000 Έλληνεςαναζήτησαν εργασία σε κάποια χώρα του εξωτερικού. Πρόκειται για Έλληνες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, που χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τους μεγαλύτερης ηλικίας που είχαν εργασιακή εμπειρία στην Ελλάδα και τους μικρότερης ηλικίας που έφυγαν για σπουδές στο εξωτερικό και δεν ξαναγύρισαν. Το 8% αυτών είναι κάτοχοι διδακτορικού, το 53% κάτοχοι μεταπτυχιακού, το 20% πτυχιούχοι ΑΕΙ και το 11% κάτοχοι πτυχίου ΤΕΙ.

Η υλοποίηση του έργου της πρωτοβουλίας BRAIN REGAIN ξεκινά με την συμμαχία 16 εταιρειών, οι οποίες παρέχουν ανώτερα στελέχη τους, για τον ρόλο του Μέντορα. Οι Μέντορες αναλαμβάνουν το καθοριστικό έργο της καθοδήγησης των Ελλήνων του εξωτερικού μέσα από απ’ ευθείας συζητήσεις μαζί τους και αναδεικνύουν τις δυνατότητες της χώρας και τις προοπτικές που ανοίγονται για τον επαναπατρισμό των στελεχών.

Τη συμμαχία εταιρειών και στελεχών απαρτίζουν οι εταιρείες: Aegean Airlines, Ελληνικά Πετρέλαια, COSMOTE, Τράπεζα της Ελλάδος, Coca-Cola Τρία Έψιλον, ΤΙΤΑΝ, Τράπεζα Πειραιώς,  Όμιλος FOURLIS, INTERAMERICAN,  T.E.MES,  ΜΕΤΡΟ, CHIPITΑ, Sani Ikos, Upstream, Kyklades Maritime Corporation και Ogilvy.

Την έναρξη των δραστηριοτήτων της πρωτοβουλίας ανακοίνωσαν οι: Κωνσταντίνος Κεσεντές πρόεδρος ΔΣ ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε,  Ευάγγελος Μαρνέρης Διευθύνων Σύμβουλος AIMS International Hellas A.E., Γιάννης Παπαχρήστου Γενικός Διευθυντής Ελλάδας-Κύπρου, Coca-Cola Τρία Έψιλον, Θεόδωρος Κοτιώνης Διευθύνων Σύμβουλος, Ogilvy Greece και Στάθης Ποταμίτης Διευθύνων Εταίρος, PotamitisVekris Law Partnership, παρουσία του επιχειρηματικού κόσμου, ανώτατων στελεχών επιχειρήσεων και εκπροσώπων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Ο Κωνσταντίνος Κεσεντές ανέφερε ότι «σήμερα ωριμάζουν οι συνθήκες που μπορούν να μετατρέψουν το καταστροφικό για τη χώρα μας brain drain σε BRAIN REGAIN. Αυτές τις συνθήκες επιδιώκει να αξιοποιήσει η πρωτοβουλία μας». Ο ίδιος έδωσε έμφαση στο motto της πρωτοβουλίας το οποίο είναι το εξής: «Χρειαζόμαστε πολλούς για να φέρουν πίσω περισσότερους».

Ο Θεόδωρος Κοτιώνης σημείωσε από την πλευρά του ότι «τo BRAIN REGAIN ξεκίνησε από μια μικρή ομάδα πρωτοβουλίας. Σήμερα με ενθουσιασμό καλωσορίζουμε οργανισμούς, επιχειρήσεις και τα στελέχη τους που υποστήριξαν την πρωτοβουλία και προσβλέπουμε σε συνεχή επέκταση της συμμαχίας μας. Γιατί, χρειαζόμαστε πολλούς για να φέρουν πίσω περισσότερους». Ο Θεόδωρος Κοτιώνης εστίασε στα συμπεράσματα πρόσφατης έρευνας της ICAP, σύμφωνα με τα οποία το 80% του ανθρώπινου δυναμικού που μετακινήθηκε στο εξωτερικό ψάχνει ευκαιρία για να ξαναγυρίσει. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά αναζήτησης εργασίας στο εξωτερικό καταγράφονται στην ηλικιακή ομάδα 31-35 (25%) και 41 και άνω (31%).

Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Κοτιώνη, το BRAIN REGAIN στοχεύει να κάμψει τα εμπόδια στο δρόμο για την επιστροφή από το εξωτερικό, τα οποία συνοψίζονται κυρίως στην άγνοια της αγοράς και του εργασιακού περιβάλλοντος όπως έχει διαμορφωθεί στα χρόνια της κρίσης και στην απόσταση από τους τομείς και τις επιχειρήσεις που μέσα στα χρόνια της κρίσης στάθηκαν δυνατές ή έδειξαν μία δυναμική προς νέες αγορές ή νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

Ο Γιάννης Παπαχρήστου συμπλήρωσε ότι «το BRAIN REGAIN είναι μια συμμαχία εταιρειών και στελεχών που οραματιστήκαμε, για να δώσουμε ευκαιρίες και τη δυνατότητα σε Έλληνες του εξωτερικού να επιστρέψουν, να εργαστούν και να φτιάξουν το μέλλον τους στην Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά για την επόμενη μέρα της χώρας μας και είμαστε αποφασισμένοι να έχουμε καταλυτικό ρόλο στον επαναπατρισμό τους». «Υπήρχε μεγάλη ανάγκη να με βοηθήσει κάποιος να συνδεθώ με την ελληνική πραγματικότητα» είπε, και παρέθεσε τα τέσσερα σημεία, στα οποία στοχεύουν οι επαφές των επαγγελματιών με τους Μέντορες:

  • Εκ των έσω ενημέρωση για τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά
  • Δικτύωση με υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς
  • Καθοδήγηση στην αναζήτηση ευκαιριών
  • Υποστήριξη κατά την επάνοδο στην Ελλάδα

Η πρωτοβουλία θα επικοινωνηθεί με στοχευμένες ενέργειες στα στελέχη που εργάζονται στο εξωτερικό με σκοπό τη συγκέντρωση αιτημάτων για ένταξη στο σχήμα καθοδήγησης.

Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.brainregain.gr.

Σχετικά Νέα