Site icon The Indicator

Από 10 χρόνια έως και ισόβια για κλοπή υλικού σιδηροδρόμων – «Έρχεται» το νομοσχέδιο

Ποινές κάθειρξης έως 10 έτη – με ανώτατη ποινή τα ισόβια αν συνδέονται με θάνατο – θα επιβάλλονται για το αδίκημα της κλοπής σιδηροδρομικού υλικού.

Σε περίπτωση ενοχής, το εύρος της ποινής θα εξαρτάται από την τυχόν πρόκληση θανάτων, οπότε θα μπορεί να φτάσει και την ισόβια κάθειρξη, αν δεν αναγνωριστούν ελλαφρυντικά.

Η ρύθμιση που προβλέπει την αυστηροποίηση των ποινών για αδικήματα κλοπής-κλεπταποδοχής σιδηροδρομικού υλικού περιλαμβάνεται, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο αναμένεται εντός των προσεχών ημερών να κατατεθεί στη Βουλή.

Στο εν λόγω σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνονται και διατάξεις οι οποίες θα επιλύουν νομικά ζητήματα σχετικά με την τραγωδία με τους 57 νεκρούς στα Τέμπη.

Κακούργημα
Πρόσφατα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, εξήγγειλε ότι θα μετατραπεί από πλημμέλημα σε κακούργημα η πράξη της κλοπής υλικών από το σιδηροδρομικό δίκτυο καθώς και της κλεπταποδοχής και ότι σε περίπτωση ενοχής θα επιβάλλονται αυστηρότατες ποινές αν το αδίκημα συνδέεται με ατύχημα ή δυστύχημα.

Πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης διευκρινίζουν ότι για την κλοπή και την κλεπταποδοχή σιδηροδρομικού υλικού:

-Στο άρθρο 374 ΠΚ (διακεκριμένη κλοπή) θα προστεθεί πρόβλεψη η οποία θα αφορά ειδικά σε διακεκριμένη περίπτωση κλοπής αντικειμένων που σχετίζονται με τη λειτουργία και την ασφάλεια των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών . Για την πράξη θα προβλέπει ποινή έως 10 έτη κάθειρξη.

-Στο άρθρο 394Α ΠΚ (διακεκριμένη αποδοχή προϊόντων εγκλήματος) θα προστεθεί πρόβλεψη η οποία θα αναφέρεται ειδικά σε αποδοχή προϊόντων εγκλήματος που είναι σιδηροδρομικά. Για το αδίκημα η ποινή θα φτάνει έως τα 10 καάθειρξης.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως θα προβλέπεται το ενδεχόμενο αν τα αδικήματα αυτά συνδέονται αιτιωδώς με θανάτους, η ποινή να μπορεί να φθάσει και στην ισόβια κάθειρξη.

Ο κ. Τσιάρας για το ζήτημα αυτό είχε πει:

«Η υποβίβαση της ποινής για κλοπή υλικών, που προφανώς έχουν ιδιαίτερο ρόλο και αφορούν στην ασφάλεια των συγκοινωνιών, εν προκειμένω των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών, από κακούργημα σε πλημμέλημα είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί με βάση το τι εξελίχθηκε με τον ποινικό νόμο του 2019. Η κυβέρνηση προτίθεται να αυστηροποιήσει την ποινή. Πλέον η κλοπή υλικών, που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ασφάλεια των συγκοινωνιών, θα επανέλθει στον κακουργηματικό χαρακτήρα και βεβαίως για θέματα και ζητήματα που αφορούν σε απώλεια ανθρώπινων ζωών, όταν μιλάμε για ατυχήματα ή δυστυχήματα που συμβαίνουν σε σιδηροδρομικές και όχι μόνο συγκοινωνίες, προφανώς θα αντιμετωπίζονται με το μέγιστο της ποινής».

Δηλαδή, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφεροταν στο άρθρο 291 ΠΚ (Επικίνδυνες παρεμβάσεις στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς, πλοίων και αεροσκαφών) στο οποίο υπήρχε από το 2013 διάταξη που τιμωρούσε ως κακούργημα την «κλοπή ή δολιοφθορά σιδηροδρομικού υλικού».

Η προσθήκη έγινε με το άρθρο 93 – Ν 4199/2013.

Όπως επισημαίνουν νομικοί στο άρθρο 291 του Ποινικού Κώδικα (π.δ. 283/1985, Α΄106) προστέθηκε η παράγραφος 4 ως εξής: «4. Όποιος αφαιρεί με σκοπό παράνομης ιδιοποίησης ή με πρόθεση καταστρέφει, ολικά ή εν μέρει, οποιοδήποτε υλικό ή αντικείμενο προορισμένο από τη θέση του ή από την κατασκευή του για την εξυπηρέτηση της λειτουργίας του σιδηροδρόμου ή την ασφάλεια της σιδηροδρομικής συγκοινωνίας, τιμωρείται με κάθειρξη, ανεξαρτήτως της ζημίας που απειλήθηκε ή προξενήθηκε ή της οικονομικής αξίας του υλικού ή αντικειμένου».

Σύμφωνα με μερίδα νομικών με την αφαίρεση της διάταξης αυτής από τον νέο ποινικό κώδικα το 2019, το αδίκημα έγινε πλημμέλημα.

Άλλοι νομικοί, ωστόσο, σημειώνουν πως έτσι παραβλέπεται το γεγονός πως με το νέο ποινικό κώδικα η μετακίνηση σιδηροδρομικών εγκαταστάσεων την οποία προκαλεί μια τέτοια κλοπή, καθώς και οι βλάβες και οι καταστροφές που αυτή συνεπάγεται, τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη όταν επέρχεται θάνατος πολλών προσώπων.

Άμεσα εκτελεστή απόφαση για αποζημιώσεις

Πληροφορίες αναφέρουν πως το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης εκτός από την αυστηροποίηση των ποινικών θα πεεριλαμβάνει και πρόβλεψη για

-άμεση καταβολή των αποζημιώσεων που θα επιδικάζονται στα θύματα. Δηλαδή θα δίνεται η δυνατότητα να κηρύσσεται άμεσα εκτελεστή η απόφαση αποζημίωσης για τα Τέμπη που θα εκδίδουν τα Πρωτοδικεία. Δηλαδή θα δίνεται η δυνατότητα στο δημόσιο να μην ασκεί εφέσεις, αναιρέσεις κλπ, προκειμένου η διαδικασία να κινηθεί τάχιστα.

Η κήρυξη της πρωτόδικης απόφασης ως εκτελεστής, θα οδηγεί στην καταβολή των αποζημιώσεων που θα επιδικαστούν σε συγγενείς και επιζήσαντες, ενώ παράλληλα, με άλλες διατάξεις δίδεται η δυνατότητα σε συζύγους, συμβίους και συγγενείς μέχρι δεύτερου βαθμού, να προσφεύγουν στη διαδικασία της δωρεάν νομικής βοήθειας (νόμος 3226/ 2004) προκειμένου να διεκδικήσουν αποζημιώσεις (αστικές αξιώσεις) η να υποστηρίξουν την κατηγορία στα ποινικά δικαστήρια κατά των υπευθύνων του τραγικού δυστυχήματος.

Exit mobile version