Απειλές Τσαβούσογλου κατά ΗΠΑ για «ανταποδοτικά μέτρα»

Με «ανταποδοτικά μέτρα» θα απαντήσει η Τουρκία αν οι ΗΠΑ της επιβάλουν κυρώσεις επειδή αγόρασε ρωσικά αμυντικά συστήματα S-400, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σηματοδοτώντας άλλο ένα βήμα προς μία αντιπαράθεση μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρήσουν σε οποιεσδήποτε αρνητικές ενέργειες προς εμάς, θα λάβουμε επίσης ανταποδοτικά μέτρα», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, όταν ερωτήθηκε σχετικά με πιθανές αμερικανικές κυρώσεις σε τηλεοπτική συνέντευξή του.

Η τουρκική λίρα σημείωσε πτώση στις 5,9075 έναντι του δολαρίου μετά το σχόλιο αυτό, πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων εβδομάδων.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει την Άγκυρα με κυρώσεις καθώς και με αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35, αν παραλάβει τους πυραύλους εδάφους αέρος S-400.

Χθες, μιλώντας στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu, ο κ. Τσαβούσογλου είχε δηλώσει πως είναι αδύνατο να ακυρωθεί η παραγγελία για τους S-400.

«Είμαστε αποφασισμένοι στο ζήτημα των S-400. Όποια κι αν θα είναι τα αποτελέσματα, δεν θα κάνουμε πίσω», είχε τονίσει ο τούρκος ΥΠΕΞ, σχολιάζοντας τη δήλωση του ασκών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Πάτρικ Σάναχαν, ο οποίος διεμήνυσε ότι η Τουρκία δεν θα παραλάβει τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, εάν προχωρήσει στην απόκτηση του συστήματος S-400.

Επίσης ο Π. Σάναχαν είχε προσθέσει ότι το Πεντάγωνο θα τερματίσει την εκπαίδευση των Τούρκων χειριστών στα F-35 την 31η Ιουλίου, εάν η Άγκυρα ολοκληρώσει την αγορά.

«Ανάρμοστο» το τελεσίγραφο των ΗΠΑ για τους S-400

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος χαρακτήρισε «ανάρμοστο» το τελεσίγραφο των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι δεν συνάδει με το «πνεύμα συνεργασίας του ΝΑΤΟ».

Συγκεκριμένα, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Πάτρικ Σάναχαν ο Χ. Ακάρ  «έδωσε έμφαση στην ανάρμοστη διατύπωση, που δεν συνάδει με το πνεύμα της (Ατλαντικής) Συμμαχίας», μέλη της οποίας είναι οι δύο χώρες, όπως ανέφερε δελτίο Τύπου που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας σχολιάζοντας με την επιστολή των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση πάντως, Ακάρ και Σάναχαν συμφώνησαν να συναντηθούν στην επόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ σε επίπεδο υπουργών στις Βρυξέλλες.

Σχετικά Νέα