Απαγορεύτηκε η διαδήλωση υπέρ της δημοκρατίας

Στην απαγόρευση μιας μεγάλης διαδήλωσης που ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί το Σάββατο στο Χονγκ Κονγκ προχώρησε η αστυνομία, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας, ενώ ο στρατός της Κίνας έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες που δείχνουν τη εγκατεστημένη φρουρά της στην ημιαυτόνομη περιοχή.

Συγκεκριμένα, η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τη διεξαγωγή το Σάββατο προγραμματισμένης διαδήλωσης υπέρ της δημοκρατίας, την οποία διοργανώνει το Πολιτικό Μέτωπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FCDH).

Σε επιστολής της προς την FCDH, η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ ανέφερε ότι ανησυχεί πως κάποιοι διαδηλωτές θα επιδοθούν «σε βίαια επεισόδια» και «καταστροφές».

Η διαδήλωση του Σαββάτου σηματοδοτεί την πέμπτη επέτειο από το Κίνημα των Ομπρελών, μια κινητοποίηση που ξεκίνησε μετά την άρνηση της Κίνας να δεχθεί πολιτικές μεταρρυθμίσεις στο Χονγκ Κονγκ. Στα τέλη του 2014 οι συμμετέχοντες στο κίνημα αυτό κατέλαβαν ειρηνικά τους δρόμους της πρώην βρετανικής αποικίας, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να πείσουν το Πεκίνο να κάνει οποιαδήποτε υποχώρηση.

Στο μεταξύ, η κινεζική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα με δεκάδες φορτηγά και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού που διέσχισαν στη διάρκεια της νύκτας τα σύνορα μεταξύ Κίνας και Χονγκ Κονγκ.

Πρόκειται για «την συνηθισμένη ετήσια αλλαγή φρουράς» του στρατού, της πολεμικής αεροπορίας και του πολεμικού ναυτικού, ανέφερε το πρακτορείο Xinhua.

Σημειώνεται ότι ο κινεζικός στρατός διαθέτει χιλιάδες στρατιώτες στο Χονγκ Κονγκ μετά την παράδοσή του στην Κίνα το 1997. Παρατηρητές εκτιμούν σε 8.000 με 10.000 τον αριθμό των στρατιωτών αυτής της φρουράς που είναι χωρισμένη σε διάφορες βάσεις στη νότια Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ.

Επί της αρχής ο κινεζικός στρατός δεν επεμβαίνει στο Χονγκ Κονγκ, όμως οι τοπικές Αρχές μπορούν να τον καλέσουν να αποκαταστήσει την τάξη, όπως πρόσφατα το ζήτησαν από υψηλόβαθμους Κινέζους αξιωματούχους.

Σχετικά Νέα