Απ. Ραυτόπουλος: Μόνο τέσσερις στους δέκα Έλληνες θα καταφέρουν να πάνε διακοπές φέτος

Για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες και έχει επίπτωση στον προγραμματισμό των διακοπών αλλά και την ακρίβεια που αναγκάζει τους καταναλωτές να προσαρμοστούν σε μια ιδιαίτερα απαιτητική και δύσκολη καθημερινότητα, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή “Πρωινές ιστορίες” με τον Γιάννη Αργυρό, ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, Απόστολος Ραυτόπουλος.

Οι Έλληνες και οι καλοκαιρινές διακοπές

Ο κ. Ραυτόπουλος επισήμανε ότι μόνο το 40% των Ελλήνων θα καταφέρει να πάει διακοπές φέτος. Η μειωμένη αγοραστική δύναμη, που έχει συρρικνωθεί κατά 8,3%, καθιστά δύσκολη την κάλυψη των εξόδων για διακοπές. Σύμφωνα με την έκθεση της ΓΣΕΒΕΕ, τα χρήματα από τον μισθό επαρκούν μόνο για 19 ημέρες, ενώ η έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας αναφέρει ότι φτάνουν για μόλις 16 ημέρες. Αυτό το γεγονός καθιστά σχεδόν αδύνατο για τους περισσότερους Έλληνες να απολαύσουν καλοκαιρινές διακοπές.

Όσοι καταφέρουν να πάνε διακοπές, θα περιορίσουν τις ημέρες τους και θα προτιμήσουν την ηπειρωτική Ελλάδα για να αποφύγουν το υψηλό κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Επιπλέον, θα επιλέξουν περιοχές με χαμηλότερα έξοδα διαμονής, ενώ η διάρκεια των διακοπών τους θα είναι κατά μία ημέρα λιγότερη σε σύγκριση με πέρυσι.

Η ακρίβεια στα τρόφιμα

Αναφερόμενος στην ακρίβεια, ο κ. Ραυτόπουλος τόνισε ότι δεν παρατηρείται καμία αποκλιμάκωση των τιμών στα τρόφιμα. Αντίθετα, οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά, ιδιαίτερα στα προϊόντα πρώτης ανάγκης. Για παράδειγμα, οι τιμές των ψαριών έχουν αυξηθεί κατά 7,2%, ενώ στα φρούτα η αύξηση ξεπερνά το 18%.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Α.ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σύμφωνα με την έρευνα της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας θα πάνε διακοπές οι 40 στους 100 Έλληνες. Λόγω της μειωμένης αγοραστικής δύναμης του μισθού μας κατά 8,3% οι Έλληνες στη χώρα τους δεν μπορούν να πάνε διακοπές. Τα χρήματα από το μισθό, κατά τη ΓΣΕΒΕΕ φτάνουν για 19 ημέρες κατά την έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας για 16 ημέρες αυτό κάνει όχι δύσκολο αλλά αδύνατο για τους περισσότερους Έλληνες να πάμε διακοπές. Και αυτό που βλέπουμε για αυτούς που θα πάνε διακοπές είναι ότι θα πάνε λιγότερες μέρες και θα προτιμήσουν την ηπειρωτική Ελλάδα λόγω του κόστους των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων καθώς και ότι θα προτιμήσουν περιοχές οι οποίες χρειάζονται λιγότερα χρήματα για τη διαμονή τους η οποία θα είναι κατά μία μέρα λιγότερη από πέρυσι.

Αναφορικά με την ακρίβεια

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα