Αντίθετοι οι δανειστές στο ενδεχόμενο παράτασης της προστασίας α’ κατοικίας

Κατηγορηματικά αντίθετοι φαίνεται πως είναι οι δανειστές στο ενδεχόμενο παράτασης της προστασίας α’ κατοικίας. Παρότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει αλλάξει τα οικονομικά δεδομένα παγκοσμίως, οι ευρωπαίοι τεχνοκράτες και ειδικά ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διαμηνύουν σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να δεχτούν αλλαγές στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Βασικό επιχείρημά τους είναι ότι σε περίπτωση παράτασης «θα υπονομευτεί η ήδη χαλαρή κουλτούρα πληρωμών, θα επιβραβευθούν πάλι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές». Εγκάλεσαν μάλιστα τις ελληνικές αρχές ότι πάνε να φορτώσουν στις τράπεζες και την κρίση του κορονοϊού, μετά την κρίση χρέους που οδήγησε σε ανακεφαλαιοποιήσεις!

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα επί σχεδόν πέντε ώρες, προσπαθούσε να πείσει την άλλη πλευρά για την ανάγκη διατήρησης του προστατευτικού πλαισίου έως ότου ομαλοποιηθούν τα πράγματα και τα νοικοκυριά επιστρέψουν σε μια σχετική κανονικότητα.
Η απάντηση των Θεσμών ήταν ψυχρή: «Οι τράπεζες δεν κάνουν κοινωνική πολιτική. Αν δεν μπορούν αυτά τα νοικοκυριά να αντεπεξέλθουν, πτωχεύστε τα και δώστε την ευκαιρία να κάνουν νέο ξεκίνημα»!

Το βασικό πρόβλημα που φαίνεται ότι «καίει» τους τεχνοκράτες είναι ότι τα «κόκκινα» δάνεια στην Ελλάδα φαίνονται στους ισολογισμούς των τραπεζών, σε αντίθεση με αυτό που προβλέπει π.χ. ο αντίστοιχος ισπανικός νόμος. Στη χώρα της Ιβηρικής απαγορεύεται η έξωση των νοικοκυριών, αλλά τα σπίτια περνάνε στην ιδιοκτησία των τραπεζών, οι οποίες εμφανίζουν έτσι «καθαρούς» ισολογισμούς.

Στο μεταξύ, το ραντεβού κυβέρνησης – εταίρων ανανεώθηκε για σήμερα, Πέμπτη ωστόσο η νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες νέων διαβουλεύσεων για την α’ κατοικία, πόσο μάλλον όταν η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών είναι χαώδης. Με δεδομένο, δε, ότι ακολουθεί η Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών, όλα δείχνουν ότι πάμε για θρίλερ της τελευταίας στιγμής, αφού το ισχύον πλαίσιο εκπνέει στο τέλος του μήνα. Υπενθυμίζεται ότι η τρέχουσα αξιολόγηση συνδέεται με την εκταμίευση περίπου 640 εκατ. ευρώ από ANFA- SMP αλλά και με το αίτημα της Αθήνας για χρήση αυτών των πόρων για επενδύσεις και όχι για αποπληρωμή του χρέους.

 

 

 

πηγή    i-efimerida.gr

Σχετικά Νέα