Αντίστροφη μέτρηση για την άρση των μέτρων – Το κρίσιμο χρονοδιάγραμμα

Ξεκινούν σήμερα οι κρίσιμες συσκέψεις, συζητήσεις και διαβουλεύσεις ώστε να οριστικοποιηθεί από το κυβερνητικό επιτελείο, το σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα και προοδευτικής άρσης των μέτρων αυτοπεριορισμού.

Κάθε απόφαση θα ληφθεί σταθμίζονται πρωτίστως τα επιστημονικά – ιατρικά δεδομένα, ενώ στη συνέχεια συνεκτιμώνται οι επιχειρησιακές δυνατότητες του κρατικού μηχανισμού, οι δυνατότητες αλλά και οι ανάγκες του ιδιωτικού τομέα και της εθνικής οικονομίας, οι πραγματικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στο πεδίο της εργασίας ή της καθημερινότητας στο σπίτι, αλλά και η χρονική περίοδος που διανύουμε – προ του καλοκαιριού και της τουριστικής περιόδου.

Το βάθος χρόνου των δύο μηνών που προκύπτει από το χρονοδιάγραμμα που ακολουθεί παρακάτω, αποτελεί κεντρικό στοιχείο, καθώς θα επιτρέπει στους επιστήμονες και στην κυβέρνηση να μετρούν, να επανεκτιμούν και να αναδιαμορφώνουν, σύμφωνα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων, όλες τις προβλέψεις και τις ημερομηνίες.

Ο σχεδιασμός βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και δεν έχει “κλειδώσει” οριστικά, ενώ και εκτός του χρονοδιαγράμματος προκύπτουν σημαντικές πληροφορίες, σε σχέση με την επιστροφή στην κανονικότητα.

Ενδεικτικά:
– O ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας θα πρέπει να επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο, βάζοντας δεδομένα και τεχνολογία στην καρδιά των αποφάσεων.

– Σε δεύτερο στάδιο θα χρειαστεί να δημιουργηθεί ένας ενιαίος ηλεκτρονικός φάκελος υγείας για την νοσηλεία όσο και την διάγνωση για το σύνολο του πληθυσμού, καθώς και της ανάπτυξης των δυνατοτήτων μας για τηλεϊατρική.

– Αναγκαία είναι η άμεση επικοινωνία με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τον συντονισμό των δράσεων και την κατάρτιση ολοκληρωμένης μελέτης Ανάλυσης και Εκτίμησης Επιπτώσεων σχετικά με την προστασία δεδομένων.

– Για τη μετανάστευση και τον Τουρισμό, προβλέπεται ότι θα συγκεκριμενοποιηθεί και θα επικαιροποιηθεί το πρωτόκολλο μετακίνησης εντός και εκτός χώρας είναι εφικτές.

– Για τις ευπαθείς ομάδες προτείνεται η συνέχιση της διαμονής και εργασίας από το σπίτι έως την μείωση του ρίσκου μετάδοσης σε αποδεκτά επίπεδα.

– Η σταδιακή επιστροφή στα σχολεία θα πρέπει να γίνει με την προϋπόθεση ότι παιδιά με υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να παραμείνουν κατ’οίκον και να παρακολουθήσουν μαθήματα μέσω τηλε-εκπαίδευσης.

– Θα υπάρξει έμφαση στην επαναλειτουργία κλάδων που σχετίζονται με εξαγωγές και με την επάρκεια της προσφοράς αγαθών στην εσωτερική αγορά, καθώς και στην ενθάρρυνση για τη χρήση του ηλεκτρονικού εμπορίου ακόμα και από μικρές επιχειρήσεις. Όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που έχουν την δυνατότητα τηλε-εργασίας θα πρέπει την εφαρμόζουν σε ποσοστό τουλάχιστον 30% των ωρών εργασίας του προσωπικού τους.

– Εξετάζεται ήδη και για το ορατό μέλλον η ιδέα της εφαρμογής διαβατηρίου αντισωμάτων για ασθενείς με αντισώματα ή εμβόλιο (σε δεύτερο στάδιο) βασισμένη πάνω στην τεχνολογία blockchain (είναι μία ιδέα που διακινείται ευρέως στην Ευρωπαϊκή Ενωση άλλωστε).

Το κρίσιμο χρονοδιάγραμμα:

27 Απριλίου
Δημόσιες υπηρεσίες: Υποθηκοφυλακεία, Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία

 Μαϊου
Γενικός πληθυσμός: Θα απελευθερωθούν πλήρως οι μετακινήσεις σε όλη την επικράτεια (με εξαίρεση τα νησιά). Οι δημόσιες συναθροίσεις θα περιορίζονται στα 10 άτομα.

Επιχειρήσεις: Επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου (εκτός πολυκαταστημάτων και μεγάλων μεμονωμένων καταστημάτων – αναμένεται να προσδιοριστεί το μέγεθος με βάση τετραγωνικά μέτρα) οι οποίες θα λειτουργούν με τους κανόνες που εφαρμόζονται σήμερα στα καταστήματα που παραμένουν σε λειτουργία (π.χ. 15 τ.μ. ανά επισκέπτη).

Επιχειρήσεις προσωπικής υγιεινής και κομμωτήρια, με λειτουργία αποκλειστικά με ραντεβού και με υποχρεωτική εφαρμογή των κανόνων που εφαρμόζονται σήμερα στα καταστήματα που παραμένουν σε λειτουργία (π.χ. διευρυμένο ωράριο).

11 Μαϊου

Εκπαίδευση: Γ′ Λυκείου

1 Ιουνίου
Δημόσιες υπηρεσίες: Εφετείο, Άρειος Πάγος

Επιχειρήσεις: Πολυκαταστήματα και μεγάλα μεμονωμένα καταστήματα (αναμένεται να προσδιοριστεί το μέγεθος με βάση τετραγωνικά μέτρα), τα οποία θα λειτουργούν με τους κανόνες που εφαρμόζονται σήμερα στα καταστήματα που παραμένουν σε λειτουργία (π.χ. 15 τ.μ. ανά επισκέπτη, διευρυμένο ωράριο).

Αθλητικές εγκαταστάσεις, μόνο για ατομική άθληση σε ανοικτό χώρο με τους περιορισμούς που εφαρμόζονται ήδη στις μετακινήσεις του πληθυσμού (π.χ. μέχρι 2 άτομα με απόσταση 1,5 μέτρο μεταξύ τους).

Μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι.

Εκπαίδευση: Υπόλοιπες τάξεις Λύκειου και Γυμνάσιο

15 Ιουνίου
Δημόσιες υπηρεσίες: Υπόλοιπες Δημόσιες υπηρεσίες

Επιχειρήσεις: Πάρκα αναψυχής, θεματικά πάρκα, παιδότοποι κλπ.

Αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι δεξιώσεων, χώροι εκδηλώσεων και φεστιβάλ.

Καταλύματα διακοπών μικρού μεγέθους, ενοικιαζόμενα δωμάτια και χώροι κατασκήνωσης.

Επιχειρήσεις εστίασης, με την προϋπόθεση ότι τα τραπεζοκαθίσματα είναι τοποθετημένα μόνο σε ανοικτό χώρο, απέχουν μεταξύ τους 1,5 μέτρο και κάθε τραπέζι έχει έως 6 άτομα (αναμένεται να εξειδικευθεί η ρύθμιση περαιτέρω).

Εκπαίδευση: Πρωτοβάθμια και Τριτοβάθμια εκπαίδευση (με επέκταση της εκπαιδευτικής χρονιάς κατά 3 εβδομάδες δεδομένου της αργοπορίας στο άνοιγμα τους)

29 Ιουνίου
Γενικός πληθυσμός: Θα απελευθερωθούν πλήρως οι μετακινήσεις σε όλη την επικράτεια. Οι δημόσιες συναθροίσεις θα περιορίζονται στα 10 άτομα.

Επιχειρήσεις: Επιχειρήσεις διασκέδασης και ψυχαγωγίας (μπαρ, κινηματογράφοι, νυχτερινά κέντρα) τα οποία θα λειτουργούν με ειδικούς κανόνες που θα αφορούν την απόσταση τραπεζιών και τον μέγιστο αριθμό επισκεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ξενοδοχειακές μονάδες με εφαρμογή ορίου πληρότητας (θα οριστεί συγκεκριμένο ποσοστό) για ένα χρονικό διάστημα που θα οριστεί.
Επιχειρήσεις εστίασης, με την προϋπόθεση ότι τα τραπεζοκαθίσματα είναι τοποθετημένα σε απόσταση μεταξύ τους (έως 1,5 μέτρο για τον ανοικτό χώρο και έως 2 μέτρα για τον κλειστό χώρο) και κάθε τραπέζι έχει συγκεκριμένο αριθμό ατόμων (που θα προσδιοριστεί στη συνέχεια).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα