Αντιστάθηκε στις τραπεζικές ανησυχίες η Wall – Κέρδη άνω του 1% στην εβδομάδα

Με αντεπίθεση στο φίνις η Wall κατάφερε να ελέγξει τις πιέσεις που προκάλεσε στην αγορά των ΗΠΑ το μπαράζ ρευστοποιήσεων σήμερα στην Deutsche Bank και να “προσπεράσει” τους φόβους για την υγεία του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού κλάδου σβήνοντας τις ενδοσυνεδριακές απώλειες και κλείνοντας με ήπια κέρδη.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones πρόσθεσε 132 μονάδες ή 0,41% στις 32.237,53 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,56% στις 3.970,99 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που έκλεισε στις 11.823,96 μονάδες με άνοδο 0,31%.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη, 21 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 9 με αρνητικό. Στην κορυφή βρέθηκε ο τίτλος της Amgen με κέρδη 2,11% και ακολούθησε η Procter & Gamble στο +2,06%. Στον πυθμένα η American Express με πτώση 1,81%.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι που -με εξαίρεση την Bank of America, η οποία σημείωσε κέρδη 0,63%- έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος, μακριά όμως από τα χαμηλά ημέρας: η Citigroup στο -0,78%, η JPMorgan στο -1,52%, η Wells Fargo στο -1,04% και η Goldman Sachs στο -0,72%.

Το ETF των περιφερειακών τραπεζών KRE ξεκίνησε τη συνεδρίαση στο -1%, σταδιακά όμως έσβησε τις απώλειες και εντέλει σκαρφάλωσε στο 3,03%, ενώ η “ταλαιπωρημένη” First Republic Bank υποχώρησε κατά 1,36%.

Στην εβδομάδα και οι τρεις κύριοι δείκτες της Wall κατέγραψαν κέρδη άνω του 1%. Ο Dow ενισχύθηκε κατά 1,2%, ο S&P 500 πρόσθεσε 1,4% και ο Nasdaq 1,7%.

Παρότι τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά το κλείσιμο χτεσινής συνεδρίαση έδειξαν ότι οι τράπεζες της χώρας περιόρισαν ελαφρώς τον έκτακτο δανεισμό τους από τη Fed, στα 163,9 δισ. δολάρια από τα 164,7 δισ. της τελευταίας εβδομάδας, αποκλιμακώνοντας προσωρινά τις ανησυχίες, οι κλυδωνισμοί στη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας επανέφεραν τους φόβους για την υγεία του τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.

Μετά τις δύο καταρρεύσεις της Silicon Valley Bank και της Signature Bank που οδήγησε την αμερικανική Αρχή Εγγύησης Καταθέσεων να καλύψει όλους τους καταθέτες των δύο τραπεζών για να αποφύγει τη διάχυση της κρίσης, και τον άρον άρον αναγκαστικό “γάμο” της Credit Suisse με τη UBS, σήμερα η Deutsche Bank είδε τον τίτλο της να καταγράφει “βουτιά” έως και 14% μετά την εκτίναξη του κόστους ασφάλισης της τράπεζας έναντι χρεοκοπίας, και εντέλει να κλείνει στην Ευρώπη στο -8,5%. Στις συναλλαγές της Wall Street, ο αμερικανικός τίτλος της Deutsche σημείωσε πτώση 3,11%.

“Το πρόβλημα της Silicon Valley Bank έστρεψε περισσότερη προσοχή στις τράπεζες”, σημείωσε σήμερα στο CNBC ο ιδρυτής της Bear Traps Report, Λάρι Μακντόναλντ.

“Και έτσι, τράπεζες όπως η Credit Suisse και η Deutsche Bank, οι οποίες είχαν διοικηθεί φρικτά, φρικτά για δεκαετίες – και μιλάμε για πραγματικά κακή διαχείριση και φρικτές αποφάσεις – είδαν ξαφνικά τους επενδυτές σε όλο τον πλανήτη να επικεντρώνονται σε αυτό”, προσθέτει ο ίδιος.

Εν μέσω των τελευταίων εξελίξεων η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, συγκάλεσε τους επικεφαλής των κορυφαίων χρηματοπιστωτικών ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ σε μια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εποπτείας της Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSOC).

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) του St. Louis, Τζέιμς Μπούλαρντ, δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ θα χρειαστούν πιθανότατα υψηλότερα επιτόκια από ό,τι αναμενόταν για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, καθώς η οικονομία παραμένει ισχυρή και η πίεση στον τραπεζικό κλάδο πιθανότατα υποχωρεί. Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους, ο Μπούλαρντ εκτίμησε ότι τα επιτόκια θα χρειαστεί να αυξηθούν σε ένα εύρος μεταξύ 5,5% και 5,75% φέτος.

Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν την Παρασκευή, καταγράφοντας καθοδική πορεία σε εβδομαδιαία βάση. Το 10ετές κρατικό των ΗΠΑ έχασε 2,7 μονάδες βάσης στο 3,379%, ενώ στην εβδομάδα απώλεσε 1,6 μ.β. Στις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχει υποχωρήσει κατά 58,3 μ.β. στη μεγαλύτερη πτώση για αυτό το διάστημα από την αντίστοιχη περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 6 Μαρτίου 2020. Η απόδοση του 2ετούς διολίσθησε κατά 3,1 μονάδες βάσης στο 3,777% και σε εβδομαδιαία βάση κατά 6,9 μ.β. Στις τελευταίες τρεις εβδομάδες κατρακύλησε κατά 108,2 μ.β. στη μεγαλύτερη πτώση για αυτό το διάστημα από την αντίστοιχη περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 6 Νοεμβρίου 1987, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data.

Στην Ευρώπη η Κριστίν Λαγκάρντ έδωσε διαβεβαιώσεις πως το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης είναι σταθερό. “Ο τραπεζικός τομέας της Ευρωζώνης είναι ανθεκτικός επειδή διαθέτει σταθερές θέσεις σε όρους κεφαλαίου και ρευστότητας”, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ απευθυνόμενη στους ηγέτες της ΕΕ.

Κατά τα άλλα, στα μακροοικονομικά της ημέρας, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών σημείωσαν πτώση 1% τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ λόγω μειωμένης ζήτησης για αεροπλάνα και νέα αυτοκίνητα. Ωστόσο, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι επιχειρηματικές επενδύσεις αυξήθηκαν για δεύτερο διαδοχικό μήνα σε μία ένδειξη ότι ο βιομηχανικός κλάδος συνεχίζει να αναπτύσσεται.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα