

Τον ρόλο της ηλικίας στην αποτελεσματικότητα των αντιψυχωσικών φαρμάκων ανέλυσε νεότερη μελέτη, επισημαίνοντας το χρονικό σημείο που οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες
Τα αντιψυχωσικά ονομάζονται και νευροληπτικά ή μείζονα ηρεμιστικά και περιλαμβάνουν τα κλασικά και τα άτυπα αντιψυχωσικά. H κυριότερη ένδειξη χορήγησής τους είναι η σχιζοφρενική ψύχωση, ενώ άλλες ενδείξεις χορήγησης είναι η μανία, το οξύ ψυχωσικό επεισόδιο, οι παραληρητικές μορφές κατάθλιψης (με ταυτόχρονη χορήγηση αντικαταθλιπτικού) και οι οργανικές ψυχώσεις (δηλαδή οφειλόμενες σε οργανική πάθηση).
Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες, ξεκινώντας από την ηλικία των 45 έως 50 ετών, νοσηλεύονταν σταθερά συχνότερα για ψύχωση από τους άνδρες συνομηλίκους τους. Παράλληλα, οι γυναίκες ηλικίας 45 ετών και άνω που λάμβαναν μονοθεραπεία με αντιψυχωσικά είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας για ψύχωση σε σχέση με τις νεαρότερες γυναίκες αλλά και τους άντρες.
Η συσχέτιση αυτή φύλου και ηλικίας με τη µείωση της επίδρασης των φαρμάκων ήταν εμφανής για δόσεις κλοζαπίνης μικρότερο από το 0,6 της ημερήσιας δόσης, δόσεις ολανζαπίνης μικρότερες του 1,4 της ημερήσιας πρόσληψης και για συγκεκριμένες δόσεις κετιαπίνης (0,9 έως 1,1 της ημερήσιας δόσης) και ρισπεριδόνης (0,6 έως 0,9 της ημερήσιας δόσης).
«Ξεκινώντας από τα μέσα της δεκαετίας των 40 χρόνων, οι γυναίκες με διαταραχές του φάσματος της σχιζοφρένειας θα πρέπει να θεωρούνται ως μια ευάλωτη ομάδα που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής», σημειώνουν οι συγγραφείς.
Σχετικά Νέα
Ο ΕΟΦ ανακαλεί γνωστά φάρμακα κορτιζόνης
Στην ανάκληση φαρμάκων κορτιζόνης προχωράει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), μετά από ενημέρωση για.
Ιογενείς ιώσεις: Ποιοι πρέπει να προσέχουν – Περιστατικά ανακοπών σε νέους
Οι ιογενείς ιώσεις που αυτή την περίοδο βρίσκονται σε έξαρση και θα συνεχίσουν να μας «ταλαιπωρούν».
Δυσπεψία: Τρία φυσικά γιατροσόφια που ανακουφίζουν
Η απόλαυση ενός λαχταριστού γεύματος δεν προμηνύει σε καμία περίπτωση τη δυσπεψία που μπορεί.
Υπέρταση: Οι τροφές που κάνουν καλό και όσα πρέπει να γνωρίζετε
Η υπέρταση προσδιορίζεται ως η πίεση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών,.