Αντίδραση στη Wall Street – Ισχυρά κέρδη 407 μονάδων για Dow Jones

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν στις σημερινές συναλλαγές οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street σε μια εβδομάδα που οι επενδυτές θα επικεντρώσουν την προσοχή τους στα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου αλλά και στα κρίσιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τις τιμές παραγωγού που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Μάλιστα πρόκειται για στοιχεία που έχουν συνδεθεί με αυτό που χαρακτηρίζεται ως “υγεία της οικονομίας” και θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις της Fed ως προς τη νομισματική της πολιτική.

Στη λήξη της συνεδρίασης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 407 μονάδες ή 1,16% στις 35.473 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,61% ή 85 μονάδες ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 13.994 μονάδες. O S&P 500 κέρδισε 0,90% στις 4.518 μονάδες.

S&P 500 και Nasdaq διέκοψαν το αρνητικό σερί τριών ημερών και έκλεισαν σε θετικό έδαφος. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 15 μετοχές από τις 30 του βιομηχανικού δείκτη κατέγραψαν την καλύτερη ημερήσια επίδοση από τις 15 Ιουνίου.

Η εβδομάδα αυτή αποτελεί την τελική ευθεία ανακοίνωσης αποτελεσμάτων που όπως λένε χαρακτηριστικά οι αναλυτές είναι ικανά να επηρεάσουν την πορεία των δεικτών στα ταμπλό. Μέχρι στιγμής έχει ανακοινώσει το 84% των εταιρειών του S&P 500 και περίπου τα τέσσερα πέμπτα εξ αυτών έχουν υπερκεράσει τις εκτιμήσεις σε επίπεδο κερδών.

Στην τρέχουσα περίοδο δε το επίπεδο της υπέρβασης σε όρους κερδών ανά μετοχή είναι το υψηλότερο από το τρίτο τρίμηνο του 2021, υποδηλώνοντας ότι η οικονομική αβεβαιότητα έπληξε τις εταιρείες λιγότερο από ό,τι αναμενόταν.

Την ίδια ώρα όμως, το 64% μόνο των εισηγμένων έχουν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις για τα έσοδά τους, που είναι αντίστοιχα το χαμηλότερο επίπεδο από το πρώτο τρίμηνο του 2020 (στο πρώτο στάδιο της έξαρσης της πανδημίας του Covid-19 με τα αυστηρά lockdowns).

Την ανάγκη να διατηρηθεί σε περιοριστικό έδαφος η νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ για κάποιο καιρό ακόμα υπογράμμισε ο διοικητής της Fed της Νέας Υόρκης Τζον Γουίλιαμς, ο οποίος παρέπεμψε τη μείωση των επιτοκίων για το 2024 αν συνεχίσει να υποχωρεί ο πληθωρισμός ή ακόμα και το 2025.

Ειδικότερα, σε συνέντευξη που έδωσε στους New York Times στις 2 Αυγούστου και δημοσιεύθηκε σήμερα, την οποία επικαλείται το bloomberg, ο Γουίλιαμς δήλωσε ότι “η νομισματική πολιτική βρίσκεται σε καλό σημείο – έχουμε την πολιτική εκεί όπου χρειάζεται να είναι”.

Στο μεταξύ, το μέλος του Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Μισέλ Μπάουμαν σημείωσε ότι η Federal Reserve πιθανότατα θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια ακόμη υψηλότερα για να επιβραδύνει τον πληθωρισμό σε ανεκτά επίπεδα.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το marketwatch, η Μ. Μπάουμαν είπε ότι αναμένει πως “πιθανώς θα χρειαστούν αυτές οι επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων για να μπει ο πληθωρισμός σε τροχιά προς το στόχο της Fed για 2%”, μιλώντας σε εκδήλωση της Ένωσης Τραπεζών του Κάνσας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα