Αντιδράσεις στην Τουρκία για τη μεταστροφή Ερντογάν στις σχέσεις με την Ελλάδα

Ο Τουρκικός Τύπος σχολιάζει την «έκπληξη» που προκάλεσαν οι δύο επιστολές στην Ελλάδα, αλλά και η σχετική ανάρτηση από την τουρκική πρεσβεία, ενώ η εφημερίδα Σοτζού εξαπολύει πυρά κατά της τουρκικής ηγεσίας υπογραμμίζοντας πως «γιόρτασε τη σφαγή των Τούρκων».

Μάλιστα, έντονες ήταν οι αντιδράσεις και από δύο γνωστούς απόστρατους ναυάρχους, τους Τζιχάτ Γιαϊτζί και Τζεμ Γκιουρντενίζ, οι έχουν επιτεθεί πολλές φορές με ακραίες θέσεις κατά της Ελλάδας. Ο Γκιουρντενίζ χαρακτήρισε «ντροπιαστική» την κίνηση. «Αποτελεί ντροπή. Καμία αμοιβαιότητα. Η Ελλάδα δεν μεταδίδει ανάλογα μηνύματα στις Εθνικές Εορτές της Τουρκίας. Τότε γιατί το κάνουμε εμείς;», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Τζιχάτ Γιαϊτζί, εκ των πιο ένθερμων υποστηρικτών της θεωρίας της «Γαλάζιας Πατρίδας», μέσω αναρτήσεων στα social media, υπογράμμισε πως αυτό που γιορτάζεται ως ελληνική επανάσταση δεν είναι παρά «γενοκτονία» των Οθωμανών της Πελοποννήσου. «Η 25η Μαρτίου δεν είναι ημέρα ανεξαρτησίας, είναι ημέρα γενοκτονίας», ανέφερε. «Είναι μεγάλη ντροπή για την ανθρωπότητα να υμνείται, να δοξάζεται και να γιορτάζεται αυτή η ημέρα της γενοκτονίας».

Τι εκτιμούν αναλυτές

Σύμφωνα με τον αναλυτή του ΑΝΤ1, Κωνσταντίνο Φίλη, ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή οφείλεται στον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και την οικονομική κρίση που ακολούθησε αλλά και φυσικά στην ανάγκη του Ερντογάν να εκλεγεί πάση θυσία.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών που εκφράστηκαν στο Open, ο Ταγίπ Ερντογάν «πουλάει» φιλία για να πάρει F-16 και χρήματα, γι΄αυτό και «ρίχνει» τους τόνους.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει μπει σε μια εκλογική διαδικασία, η οποία είναι τουλάχιστον αμφίρροπη. Αυτά τα κελεύσματα του Ερντογάν απευθύνονται και σε ένα εσωτερικό ακροατήριο, το οποίο ναι μεν είναι μικρό και έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά είναι υπαρκτό. Προσπαθεί, δηλαδή, να διευρύνει λίγο την εκλογική επιρροή», επισήμανε μεταξύ άλλων μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής διεθνούς ασφάλειας Μάνος Καραγιάννης.

«Δεν θα αλλάξει η θέση της Τουρκίας και συνδέεται άμεσα με τις ευρύτερες εξελίξεις, όπως για παράδειγμα το ότι τα τελευταία χρόνια έχει παγώσει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση τη διαμόρφωση μιας στρατηγικής. Από τη μια θέλουμε δημοκρατική Τουρκία που θα πάρει χρόνο αυτό από την άλλη θέλουμε να δούμε και μια σταθερή Τουρκία», σημείωσε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα