Αντιδράσεις για μονάδα λιθάνθρακα στο Ντόρτμουντ

Αντιδράσεις προκαλεί στη Γερμανία το σχέδιο μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες κοινής ωφελείας να ανοίξει νέα μονάδα που θα λειτουργεί με λιθάνθρακα, όταν σε όλη την Ε.Ε., από τη Βρετανία μέχρι την Ισπανία, εντείνονται οι πιέσεις προς τις βιομηχανίες για μείωση των εκπομπών καυσαερίων και οι κυβερνήσεις υιοθετούν στόχους για σταδιακή απεξάρτηση από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα.

Πρόκειται για τη μονάδα Datteln-4 της εταιρείας κοινής ωφελείας Uniper SE, που αναμένεται να εγκαινιασθεί τον Ιούνιο και ήδη προγραμματίζονται εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Η υπόθεση υπονομεύει την κληρονομιά της απερχόμενης καγκελαρίου για μείωση των εκπομπών καυσαερίων και της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Ο λιθάνθρακας, πάντως, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στη Γερμανία για την παραγωγή του 1/3 της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.

Η Uniper ευελπιστεί πως η μονάδα της θα είναι μία από τις τελευταίες που θα λειτουργούν με λιθάνθρακα. Προσπαθεί να πείσει την τοπική κοινωνία και τις οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος ότι η νέα μονάδα θα είναι πιο καθαρή από άλλες παλαιότερες που πρέπει να κλείσουν.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζει πως είναι πολύ πιο αποτελεσματική στη χρήση ενέργειας από όσες άλλες μονάδες λειτουργούν με λιθάνθρακα και πολύ πιο φιλική προς το περιβάλλον. Επιμένει, έτσι, ότι πρέπει να κλείσει το 2038, οπότε έχει προγραμματισθεί να κλείσουν άλλες μονάδες λιθάνθρακα. Η ανέγερση της Datteln-4 έχει κοστίσει 1,5 δισ. ευρώ, βρίσκεται στην καρδιά της βιομηχανικής Γερμανίας, έξω από το Ντόρτμουντ. Στην πραγματικότητα είναι ήδη ηλικίας εννέα ετών, ενώ η κατασκευή της έχει ήδη υπερβεί το κόστος εξαιτίας διαφόρων κατασκευαστικών λαθών που καθυστέρησαν τη σύνδεσή της με το δίκτυο.

Από τη στιγμή που επιτροπή Γερμανών εμπειρογνωμόνων για θέματα περιβάλλοντος και βιομηχανίας συνέστησε στην κυβέρνηση Μέρκελ να καταργήσει κάθε χρήση του λιθάνθρακα στη χώρα, οι συνομιλίες για το θέμα έχουν επικεντρωθεί στις αποζημιώσεις που ζητούν οι εταιρείες κοινής ωφελείας για να κλείσουν τις ένοχες μονάδες τους.

Το κέντρο βάρος της συζήτησης τείνει να αλλάξει, όμως, καθώς επενδυτές και επενδυτικά κεφάλαια ασκούν πιέσεις στις εταιρείες για να μειώσουν τις εκπομπές καυσαερίων. Στο μεταξύ, ο πέμπτος σε μέγεθος μέτοχος της Uniper, η BlackRock, συντάχθηκε την Παρασκευή με ομάδα επενδυτών που ασκούν πιέσεις στις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας να μειώσουν τις εκπομπές καυσαερίων. Και βέβαια η αναταραχή που έχει προκαλέσει στη χώρα το θέμα της Datteln-4 γεννάει ερωτήματα ως προς το πόσο σοβαρή είναι η δέσμευση της κυβέρνησης Μέρκελ για συμμόρφωση με τους στόχους για τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα