Αντιδρά η Γαλλία στη συμμαχία AUKUS – Οργή στο Πεκίνο

Αιφνιδιασμένη η Γαλλία από τη χθεσινές ανακοινώσεις για το σχηματισμό μιας συμμαχίας ΗΠΑ- Αυστραλίας – Ηνωμένου Βασιλείου, κάνει λόγο για «πισώπλατη μαχαιριά».

Πρόκειται για «πισώπλατη μαχαιριά» από την Αυστραλία και για «ωμή» απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν στον France Info.

«Είχαμε οικοδομήσει με την Αυστραλία μια σχέση εμπιστοσύνης. Η εμπιστοσύνη αυτή προδόθηκε», σημείωσε επίσης ο Λεντριάν, ο οποίος είχε συνάψει ο ίδιος αυτό το «συμβόλαιο του αιώνα» για τα υποβρύχια με την Αυστραλία όταν ήταν υπουργός Άμυνας.

«Σοβαρό» γεγονός συνιστά η ακύρωση από την Αυστραλία του γιγάντιου συμβολαίου με τη Γαλλία για την παράδοση συμβατικών υποβρυχίων, αντέδρασε παράλληλα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί υπογραμμίζοντας πως η Αυστραλία αθέτησε το λόγο της.

Πεκίνο: Ψυχροπολεμική νοοτροπία
Παράλληλα και η Κίνα κατήγγειλε την «εξαιρετικά ανεύθυνη» πώληση πυρηνοκίνητων αμερικανικών υποβρυχίων στην Αυστραλία, στο πλαίσιο μιας νέας σύμπραξης στην οποία περιλαμβάνεται και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Αυστραλία στα πυρηνικά υποβρύχια υπονομεύει σοβαρά την περιφερειακή ειρήνη και την περιφερειακή σταθερότητα, εντείνει την κούρσα των εξοπλισμών και θέτει σε κίνδυνο τις διεθνείς προσπάθειες μη διάδοσης των πυρηνικών», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Ζάο Λιζιάν.

Ο ίδιος κατηγόρησε τις τρεις χώρες ότι επιδεικνύουν «ψυχροπολεμική νοοτροπία» και ότι χρησιμοποιούν το πυρηνικό όπλο για γεωπολιτικούς σκοπούς.

Ενώ οι σχέσεις του Πεκίνου με την Καμπέρα είναι τεταμένες εδώ και ενάμισι χρόνο, ο Ζάο θεώρησε πως η απόκτηση αμερικανικών υποβρυχίων αντιβαίνει στις δεσμεύσεις της Αυστραλίας όσον αφορά τη μη διάδοση των πυρηνικών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες επιδιώκουν να ενισχύσουν σε όλα τα επίπεδα τις συμμαχίες τους έναντι της Κίνας, ανακοίνωσαν χθες, Τετάρτη, με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο μία ευρεία σύμπραξη ασφαλείας στη ζώνη του Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού που ονομάσθηκε AUKUS και περιλαμβάνει την παράδοση πυρηνικών υποβρυχίων στην Καμπέρα.

Άμεση συνέπεια αυτής της θεαματικής ανακοίνωσης: η Αυστραλία ακύρωσε ένα γιγαντιαίο συμβόλαιο με τη Γαλλία για την παράδοση συμβατικών υποβρυχίων.

Η Κίνα δεν κατονομάζεται στην κοινή ανακοίνωση των ηγετών της Αυστραλίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας, στην οποία γίνεται λόγος για την «ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιφέρεια του Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού». Όμως δεν υπάρχει αμφιβολία πως η νέα συμμαχία έχει κατ‘ αρχάς στόχο την αντιμετώπιση των περιφερειακών φιλοδοξιών του Πεκίνου.

Ο Τζο Μπάιντεν επαναλαμβάνει από τότε που εξελέγη πως σκοπεύει να αντιπαρατεθεί με την Κίνα, όπως και ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά με πολύ διαφορετικό τρόπο, χωρίς να κλειστεί σε μια μετωπική σύγκρουση.

Νέα Ζηλανδία: Έξω από τα χωρικά μας ύδατα τα πυρηνικά υποβρύχια
Ντόμινο» εξελίξεων μετά την ανακοίνωση του κοινού μετώπου ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας (AUKUS), αφού η Νέα Ζηλανδία ενημέρωσε ότι θα συνεχίσει να απαγορεύει την είσοδο πυρηνικών πλοίων στα χωρικά της ύδατα.

«Η θέση της Νέας Ζηλανδίας αναφορικά με την απαγόρευση πυρηνικών πλοίων στα ύδατά της παραμένει αμετάβλητη», ανέφερε η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν, σε ανακοίνωσή της, εξηγώντας ότι η χώρα θα διατηρήσει την απαγόρευση εισόδου πυρηνικών πλοίων και υποβρυχίων, ακόμη και για τη σύμμαχο Αυστραλία.

H EE δεν ενημερώθηκε για την πρωτοβουλία AUKUS
Η EE δεν ενημερώθηκε για την πρωτοβουλία AUKUS, της νέας συμμαχίας μεταξύ Αυστραλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο.

«Η ΕΕ δεν ενημερώθηκε γι’ αυτήν την πρωτοβουλία. Είμαστε σε επαφή με τους τρεις εταίρους μας για να μάθουμε περισσότερα», δήλωσε ο Πίτερ Στάνο, σημειώνοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ για να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις αυτής της συμμαχίας.

Κουμουτσάκος για AUKUS: Ένα μικρό, παράπλευρο, αγγλοσαξωνικό ΝΑΤΟ γεννιέται
Τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας που ανακοίνωσε ο Μπάιντεν με τους πρωθυπουργούς Βρετανίας και Αυστραλίας, σχολιάζει με ανάρτησή του στο Twitter, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο πρώην υπουργός σημειώνει ότι «1.Μια περίοδος ψυχρής ειρήνης στον κόσμο & ψυχρού πολέμου στον Ειρηνικό εγκαινιάζεται. 2.Ένα μικρό, παράπλευρο, αγγλοσαξωνικό ΝΑΤΟ γεννιέται. 3.Η Ευρώπη παρακάμπτεται. 4.Η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα επείγει όσο ποτέ».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα