Άντερς Τέγκνελ στο Reuters: Δεν μετανιώνω που η Σουηδία δεν επέβαλε lockdown

Ως αρχιτέκτονας της ανορθόδοξης αντίδρασης της Σουηδίας στην πανδημία του κορονοϊού, ο Άντερς Τέγκνελ έχει συνηθίσει να δέχεται απειλές κατά της ζωής του και πιέσεις για να παραιτηθεί.

Δηλώνει ωστόσο ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί ή να κάνει πίσω και παραμένει βέβαιος ότι, εν καιρώ, η στρατηγική αποφυγής του lockdown που έφερε τη χώρα του σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη θα αποδείξει την αξία της.

«Πιστεύω ότι πολλές χώρες θα έπρεπε να το έχουν δύο φορές προτού καταφύγουν στη δραστική λύση του lockdown», είπε σε συνέντευξη στο Reuters. «Αυτό είναι κάτι πειραματικό, και όχι το σουηδικό μοντέλο».

Ενώ οι περισσότερες χώρες ζήτησαν από τους πολίτες τους να παραμείνουν στο σπίτι, η Σουηδία βασίστηκε σε εθελοντική εφαρμογή της κοινωνικής αποστασιοποίησης , κρατώντας ανοιχτά τα σχολεία, τα εστιατόρια και τις επιχειρήσεις.

Από τον Μάρτιο, η οικονομία της ξεπερνάει την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά το κόστος, 5.000 θάνατοι από Covid-19, είναι εξαιρετικά υψηλό.

Οι υποστηρικτές του του στέλνουν λουλούδια και οι πολιτικοί του αντίπαλοι χαρακτηρίζουν τον αριθμό των θανάτων μεταξύ των ηλικιωμένων «σφαγή» και τον καλούν να παραιτηθεί, ενώ η αστυνομία έχει αναγκαστεί να διερευνήσει πολλές απειλές κατά της ζωής του.

Ο Τέγκνελ δηλώνει ότι ο αριθμός των νεκρών είναι κάτι «φρικτό», αλλά υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν πολλά αποδεικτικά στοιχεία που να συνδέουν αυτό τον απολογισμό με την απουσία καραντίνας, υποδεικνύοντας, αντί γι’ αυτό, παράγοντες όπως οι συνθήκες στα γηροκομεία, το αποκεντρωμένο σύστημα περίθαλψης και τις ταξιδιωτικές πρακτικές.

«Είναι συναρπαστικό το πόσο λίγο έχουμε συζητήσει στη Σουηδία τις πολύ αρνητικές επιπτώσεις που είχαν τα σκληρά μέτρα περιορισμού του πληθυσμού σε άλλες χώρες», είπε. «Τα αποτελέσματα άλλων στρατηγικών, της καραντίνας και άλλων μέτρων, είναι κάτι πολύ πιο πολύπλοκο από αυτό που αντιλαμβανόμαστε τώρα… Είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσουμε αυτή την ασθένεια».

Το ποσοστό θανάτων μεταξύ ασθενών με Covid-19 στη Σουηδία έχει μειωθεί κατά 70% περίπου από το απόγειό του τον Απρίλιο, και ο Τέγκνελ υποστηρίζει ότι χώρες που υιοθέτησαν δραστικά μέτρα, όπως η Βρετανία, η Ιταλία και η Ισπανία, υπέφεραν περισσότερο.

Ωστόσο η άποψή του παραμένει περιθωριακή και καθώς η Ευρώπη ανοίγει σταδιακά τα σύνορά της σε ταξιδιώτες οι Σουηδοί δεν γίνονται δεκτοί σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και στις συνήθως φιλικά προς την Σουηδία προσκείμενες σκανδιναβικές χώρες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα