Αντέχει η Αττική σε ένα μεγάλο σεισμό;

Είναι θωρακισμένα τα κτήρια της Αττικής από έναν μεγάλο σεισμό; Αυτό το ερώτημα μας απασχολεί και θα συνεχίσει να μας απασχολεί, από τη στιγμή που υπάρχουν μεγάλα κενά στην πληροφόρηση για την κατασκευή των κτηρίων, αλλά και επειδή παρά τις αιτήσεις για ελέγχους μετά από μεγάλες δονήσεις, πολλά κτίσματα παραμένουν ανέλεγκτα.

Το ερώτημα θα επανέρχται πάντα, κάθε φορά μετά από έναν μεγάλο σεισμό που θα ταρακουνά την Αττική όπως ο πρόσφατος της Μαγούλας, ο οποίος προέρχεται από το ρήγμα της Πάρνηθας, όπως μας λέει ο σεισμολόγος και επιστημονικός συνεργάτης της ΕΕ και της UNESCO, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Σε πρόσφατη συνάντηση που είχαμε με τον κ. Παπαδόπουλο αναφορικά με το ρήγμα της Πάρνηθας, μάς είπε ότι η μελέτη του ρήγματος διαχρονικά κάνει τους σεισμολόγους να εκτιμούν κατά πάσα πιθανότητα ότι το μέγεθος πλησίον των 6 Ρίχτερ, είναι και το ανώτερο που μπορεί να δώσει το ρήγμα.

Πάντα, όμως, με κάθε επιφύλαξη γιατί η φύση είναι απρόβλεπτη, όπως λέει χαρακτηριστικά. Ωστόσο, και το 6 Ρίχτερ στα όρια της Αθήνας είναι ένα μεγάλο μέγεθος που μπορεί να προκαλέσει ζημίες στα επιβαρυμένα κτήρια. Αυτό το είδαμε, άλλωστε, και πρόσφατα στη Μαγούλα- και μάλιστα με μικρότερο μέγεθος.

Και φυσικά δεν μπορεί κανείς να είναι βέβαιος ότι δεν θα υπάρξουν σεισμοί με άλλο επίκεντρο.

 

Ο πρόσφατος σεισμός στην Αλβανία και η σεισμική δραστηριότητα στον δυτικό Αιγαίο που έγινε αισθητή και στην Αττική, αναζωπύρωσε, όπως γίνεται συνήθως, τις συζητήσεις για την σεισμική θωράκιση της χώρας.

Ο κ. Παναγιώτης Καρύδης, καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών και ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, μιλώντας στο CNN Greece είπε ότι δεν θα πρέπει να παίρνουμε παράδειγμα από τις ζημιές στην Αλβανία και να μην κάνουμε σύγκριση με την Ελλάδα για το λόγο ότι στην Αλβανία οι κατασκευές γίνονταν με προδιαγραφές που εφαρμόζονται σε μη σεισμικές ζώνες. Γι αυτό και τόσες πολλές ζημιές. Ο τρόπος κατασκευής των κτηρίων στην Ελλάδα είναι βάση αυστηρού αντισεισμικού κανονισμού.

Στην Αλβανία ένα ακόμη πρόβλημα όπως μας είπε ο κ. Καρύδης είναι ότι λόγω της ταχείας ανάπτυξης του τουρισμού έχει γίνει δόμηση σε ακατάλληλα εδάφη που είτε είναι αμμώδη, είτε μπαζωμένα είτε σε έλη. Επισημαίνει ωστόσο ότι και στην Ελλάδα και στην Αττική εν προκειμένω, έχουμε και εμείς παρόμοιο πρόβλημα δόμησης σε ακατάλληλα εδάφη και γι αυτό ο κόσμος θα πρέπει να μην χτίζει και να μην αγοράζει σπίτια σε περιοχές που το έδαφος είναι μπαζωμένο και αυτό το διαπιστώνει συχνά όταν στις συγκεκριμένες περιοχές γίνονται πλημμύρες. «Η σεισμική καταστροφή με την πλημμύρα είναι αδέρφια» τονίζει ο κ. Καρύδης.

Πηγή: CNN.gr

Σχετικά Νέα