Αντ. Ρουπακιώτης: Να ενισχύσουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς

Την πεποίθηση ότι η μαζική συμμετοχή των πολιτών και ιδίως των νέων στις εκλογές της Κυριακής θα εξασφαλίσει μια νέα ποιότητα στο δημοκρατικό σύστημα, εκφράζει ο υπουργός Εσωτερικών, Αντώνης Ρουπακιώτης σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αντώνης Ρουπακιώτης τονίζει ότι η προσέλευση των πολιτών στις κάλπες είναι αναγκαία για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, καθώς -όπως λέει- τις τελευταίες δεκαετίες έχει εκπέσει η αξιοπιστία της θεσμικής οργάνωσης της πολιτείας απέναντί στους πολίτες, πολύ περισσότερο κατά την περίοδο των μνημονιακών χρόνων.

«Συνομολογώ με τους πολίτες» υπογραμμίζει «ότι υπάρχουν κενά, ότι η λειτουργία του δημοκρατικού μας συστήματος δεν είναι πλήρης. Όμως, μόνο αυτό έχουμε και αυτό οφείλουμε να βελτιώσουμε και να υπερασπιστούμε. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, έχει αποδειχθεί ότι το δημοκρατικό μας σύστημα δυναμωμένο αποδίδει, ενώ αποδυναμωμένο αμφισβητεί ή χειρότερα καταργεί δικαιώματα».

Ο κ. Ρουπακιώτης συνιστά στους εκλογείς πριν ψηφίσουν να ενημερωθούν για τα προγράμματα των κομμάτων, να αναλογιστούν πώς δημιουργήθηκαν διαχρονικά οι συνθήκες για να βρεθεί η χώρα «στη νύχτα των μνημονίων» και να δείξουν την πολιτική προτίμησή τους με γνώμονα την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Δηλώνει ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος για τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας, ενώ αναφέρει ότι η πρώτη ασφαλής εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος αναμένεται να δημοσιοποιηθεί έως τις 9.00 το βράδυ.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υπουργού Εσωτερικών, Αντώνη Ρουπακιώτη στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον δημοσιογράφο Απόστολο Μιχαλούδη είναι το ακόλουθο:

Ερ.: Το υπουργείο Εσωτερικών και γενικά ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος για την εκλογική διαδικασία;

Απ.: Μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου ως υπηρεσιακός υπουργός, είχα την τύχη να βρω στο υπουργείο διευθυντικά στελέχη και υπαλλήλους με εμπειρία στη διεξαγωγή εκλογών, που εργάζονται συστηματικά και εγγυώνται και την άψογη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, αλλά και την αξιόπιστη -όπως είναι αυτονόητο- μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν μόλις τον Μάιο διοργανώθηκαν με επιτυχία από το υπουργείο Εσωτερικών οι ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές, κοινοτικές εκλογές, η δυσκολότερη εκλογική διαδικασία από τη σύσταση του ελληνικού κράτους.

Ερ.: Σας προβληματίζει η αυξημένη αποχή των πολιτών -και ιδίως των νέων- από τις κάλπες;

Απ.: Βεβαίως και με προβληματίζει. Έχω την πεποίθηση ότι την υψηλή αποχή που είχαμε στις ευρωεκλογές, μπορούμε στις βουλευτικές να τη μειώσουμε. Η μεγαλύτερη πρόκληση αυτών των εκλογών είναι να προσέλθουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στις κάλπες. Γνωρίζουν βέβαια ότι η ψήφος εκτός από δικαίωμα είναι και υποχρέωση, δεν εννοώ νομική, αλλά πολιτική και δημοκρατική. Ο ελληνικός λαός αξιολογεί προγράμματα κομμάτων, πράξεις και παραλείψεις δύο τουλάχιστον δεκαετιών, ιδιαίτερα από την έναρξη της σκληρής μνημονιακής πορείας μέχρι σήμερα και αποφασίζει.

Είναι κοινώς γνωστό, ότι τις τελευταίες δεκαετίες για διάφορους λόγους έχει εκπέσει η αξιοπιστία της θεσμικής οργάνωσης της πολιτείας απέναντί στους πολίτες, πολύ περισσότερο τα τελευταία δέκα χρόνια κατά την περίοδο των μνημονιακών χρόνων, οπότε αμφισβητήθηκαν ή και καταργήθηκαν κοινωνικά, κυρίως, δικαιώματα που είχαν κατακτηθεί τις προηγούμενες δεκαετίες. Σε μία εποχή κατά την οποία σε άλλες χώρες της Ευρώπης επικρατούν ή αποκτούν μεγάλη ισχύ σκληρές αντιδημοκρατικές ή και φασίζουσες ιδέες. Συνομολογώ με τους πολίτες ότι υπάρχουν κενά, ότι η λειτουργία του δημοκρατικού μας συστήματος δεν είναι πλήρης. Όμως, μόνο αυτό έχουμε και αυτό οφείλουμε να βελτιώσουμε και να υπερασπιστούμε. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, έχει αποδειχθεί ότι το δημοκρατικό μας σύστημα δυναμωμένο αποδίδει, ενώ αποδυναμωμένο αμφισβητεί ή χειρότερα καταργεί δικαιώματα.

Από τον Αύγουστο του 2018, οπότε η χώρα έχει περάσει σε ένα νέο οικονομικό, κοινωνικό και θεσμικό περιβάλλον, με την επανάκτηση των δικαιωμάτων, όπως οι συλλογικές συμβάσεις, τα κατώτατα ημερομίσθια, οι συντάξεις, η μείωση της ανεργίας, οι αιτιολογημένες απολύσεις εργαζομένων, μέτρα που έχουν ληφθεί για την υγεία και την πρόνοια κ.α., οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι πιστεύω ότι θα αντιληφθούν την ανάγκη να συμμετάσχουν στις εκλογές, τόσο για να υπερασπιστούν τη λαϊκή κυριαρχία, όσο εν συνεχεία να ελέγχουν και να νομιμοποιούν την πολιτική εξουσία. Σε αυτή την εποχή πιστεύω ότι οι συλλογικές δράσεις θα αρχίσουν να αναπτύσσονται σιγά-σιγά: δράσεις για τον πολιτισμό, την προστασία του περιβάλλοντος, την υπεράσπιση ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Έτσι ελέγχει ο λαός την εξουσία και έτσι τη νομιμοποιεί. Η συμμετοχή, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, σε αυτή την εκλογική διαδικασία θα εξασφαλίσει μία νέα ποιότητα για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Αν δεν στηρίξουμε εμείς το δημοκρατικό μας σύστημα, ποιος θα το στηρίξει;

Ερ.: Επειδή πολλοί πολίτες απουσιάζουν από τις εφορευτικές επιτροπές στις οποίες έχουν κληθεί ως μέλη, υπάρχει πρόβλεψη για την αντιμετώπιση του φαινομένου;

Απ.: Διατυπώθηκε η άποψη ότι θα μπορούσε να δοθεί κάποιο αντίτιμο σε όσους καλούνται ως εφορευτική επιτροπή. Υπήρξε ωστόσο και αντίλογος ότι δεν μπορεί να αμείβεται ένας πολίτης για να ασκήσει ένα θεσμικό του χρέος. Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση και η Βουλή είναι κλειστή. Ωστόσο, η συμμετοχή των εκλογέων, που κλήθηκαν στις εφορευτικές επιτροπές, συνιστά και μία μορφή στήριξης της ύψιστης αυτής λειτουργίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Ερ.: Με ποια κριτήρια συμβουλεύετε να επιλέξουν οι αναποφάσιστοι το κόμμα που θα ψηφίσουν;

Απ.: Η συμμετοχή στις εκλογές εκτός από ζήτημα ενίσχυσης της δημοκρατίας μας, είναι και έλεγχος. Ο λαός πρέπει να σταθμίσει, να εγκρίνει ή να απορρίψει τα προγράμματα των κομμάτων. Αφού ενημερωθούν οι πολίτες για τα προγράμματα των κομμάτων και αναλογιστούν πώς δημιουργήθηκαν διαχρονικά οι συνθήκες για να βρεθεί η χώρα στη νύχτα των μνημονίων, θα έχουν με την ψήφο τους τη δυνατότητα, μέσα σε νέο πλέον κοινωνικό, οικονομικό και θεσμικό περιβάλλον να δείξουν την πολιτική προτίμησή τους με γνώμονα, όπως πιστεύω, να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, διασφαλίζοντας και διευρύνοντας ακόμη περισσότερο αυτά που αμφισβητήθηκαν ή και καταργήθηκαν και τώρα έχουν αρχίσει να επανακτώνται.

Ερ.: Τι ώρα αναμένεται να έχουμε το πρώτο ασφαλές εκλογικό αποτέλεσμα;

Απ.: Όλα τα αποτελέσματα θα είναι απόλυτα ασφαλή. Από τη στιγμή που θα κλείσουν οι κάλπες θα λαμβάνουμε τα αποτελέσματα μέσω των 12.000 tablets και 4.500 κινητών με ειδική, εξειδικευμένη εφαρμογή ασφαλούς μετάδοσης των αποτελεσμάτων (SRT) από το σύνολο των δικαστικών αντιπροσώπων των Περιφερειών Αττικής, Α΄& Θεσσαλονίκης και Αχαΐας, καθώς επίσης και από ένα σημαντικό τμήμα δικαστικών αντιπροσώπων της υπόλοιπης επικράτειας. Αυτός ο εξοπλισμός αποστέλλεται στο 80% των εκλογικών τμημάτων από την SingularLogic, με την οποία το υπουργείο Εσωτερικών συνεργάζεται επί 39 ολόκληρα χρόνια, προκειμένου να συλλέξει, σε συνεργασία με όλους τους άλλους παράγοντες, και να μεταδώσει τα αποτελέσματα των εκλογών με μεγάλη ταχύτητα, ως μία εναλλακτική – παράλληλη με την παλαιά διαδικασία των τηλεγραφημάτων. Θα υπάρχει βέβαια μια συνεχής ροή αποτελεσμάτων, ώστε να ενημερώνεται το ελληνικό κοινό. Η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος αναμένεται να δημοσιοποιηθεί έως τις 9.00 μ.μ., οπότε εκτιμάται ότι θα υπάρξει πανελλαδικό αντιπροσωπευτικό δείγμα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα