Ανώτατο Δικαστήριο Ηνωμένου Βασιλείου: Ο νομικός ορισμός “Γυναίκα” αφορά μόνο το βιολογικό φύλο

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε την Τετάρτη ότι ο ορισμός της γυναίκας στη νομοθεσία περί ισότητας αναφέρεται στο “βιολογικό φύλο”, αλλά δήλωσε ότι τα τρανς άτομα δεν θα ζημιωθούν από αυτήν τη σημαντική απόφαση.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αφορούσε το κατά πόσο μια τρανς γυναίκα με πιστοποιητικό αναγνώρισης φύλου, ένα επίσημο έγγραφο που παρέχει νομική αναγνώριση του νέου φύλου κάποιου, προστατεύεται από διακρίσεις ως γυναίκα βάσει του Νόμου για την Ισότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η υπόθεση αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα της ευρύτερης διαμάχης για τα δικαιώματα των τρανς ατόμων που καταλήγει στα δικαστήρια.

Η ακτιβιστική ομάδα For Women Scotland υποστήριξε ότι τα δικαιώματα που παρέχει ο Νόμος για την Ισότητα θα πρέπει να βασίζονται αποκλειστικά στο βιολογικό φύλο του ατόμου. Αμφισβήτησε τις οδηγίες που εξέδωσε η αποκεντρωμένη κυβέρνηση της Σκωτίας και συνοδεύαν έναν νόμο του 2018, ο οποίος είχε στόχο την αύξηση του ποσοστού των γυναικών σε δημόσια συμβούλια.

Οι οδηγίες των Σκωτσέζων υπουργών ανέφεραν ότι μια τρανς γυναίκα με πιστοποιητικό αναγνώρισης φύλου είναι νομικά γυναίκα.

Αφού η For Women Scotland έχασε στις σκωτσέζικες δικαστικές βαθμίδες, το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε την ομάδα ύστερα από έφεση τον περασμένο Νοέμβριο – μια απόφαση που χαιρετίστηκε με επευφημίες έξω από το κτίριο.

“Η ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου είναι ότι οι όροι ‘γυναίκες’ και ‘φύλο’ στον Νόμο για την Ισότητα του 2010 αναφέρονται σε βιολογική γυναίκα και βιολογικό φύλο”, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Πάτρικ Χοτζ.

“Αλλά προειδοποιούμε να μη θεωρηθεί αυτή η απόφαση ως νίκη μιας ή περισσοτέρων ομάδων της κοινωνίας εις βάρος άλλων – δεν είναι”, πρόσθεσε.

Οι επικριτές του σκωτσέζικου νόμου είχαν δηλώσει ότι ο ορισμός του θα μπορούσε να επηρεάσει υπηρεσίες αποκλειστικά για γυναίκες, όπως καταφύγια, νοσοκομειακές πτέρυγες και αθλητισμό.

Από την άλλη πλευρά, ακτιβιστές υπέρ των τρανς δικαιωμάτων υποστήριξαν ότι αν το δικαστήριο αποφάσιζε υπέρ της For Women Scotland, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακρίσεις σε βάρος όσων διαθέτουν πιστοποιητικά αναγνώρισης φύλου, ειδικά σε θέματα απασχόλησης.

“Η ορθή ερμηνεία του Νόμου για την Ισότητα, που αναφέρεται στο βιολογικό φύλο, δεν προκαλεί ζημιά στα τρανς άτομα, είτε διαθέτουν είτε όχι πιστοποιητικό αναγνώρισης φύλου”, δήλωσε ο Χοτζ.

“Τα τρανς άτομα έχουν τα δικαιώματα που απορρέουν από το προστατευόμενο χαρακτηριστικό της αλλαγής φύλου.”

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, βρίσκονται σε εξέλιξη νομικές προσφυγές μετά από εκτελεστικά διατάγματα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που περιλαμβάνουν την απαγόρευση συμμετοχής τρανς ατόμων στις ένοπλες δυνάμεις.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα