Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για τις επανεκδόσεις 5ετών και 30ετών ομολόγων

Ισχυρότατη είναι ήδη η ζήτηση που καταγράφεται για τις επανεκδόσεις 5ετών και 30ετών ομολόγων από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), με το βιβλίο προσφορών να ανοίγει σήμερα λίγο μετά τις 10:30.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο ΟΔΔΗΧ προχωρά στην επανέκδοση υφιστάμενου ομολόγου λήξης το 2026 με κουπόνι 0% αλλά και την επανέκδοση του 30ετούς τίτλου, λήξης τις 24 Ιανουαρίου 2052 με κουπόνι στο 1,875% έχουν αναλάβει οι Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank και Morgan Stanley.

Όπως σχολιάζουν πηγές στο Capital, οι λόγοι για τους οποίους ο ΟΔΔΗΧ επίσπευσε τις επανεκδόσεις των ομολόγων, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο, ήταν ότι αφενός ήθελε να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα στις αγορές και να δώσει ρευστότητα στις μακροπρόθεσμες εκδόσεις, στις οποίες είναι χαμηλή. Ως γνωστό η μεγάλη ζήτηση για ελληνικούς τίτλους σε συνδυασμό με τις μικρές σχετικά εκδόσεις και την συμμετοχή της Ελλάδας στο PEPP είχε κυριολεκτικά εξαφανίσει το ελληνικά ομόλογα από την δευτερογενή αγορά. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν βρίσκει στην δευτερογενή ελληνικά ομόλογα και αναγκάζεται να συμπληρώνει τις αγορές της με έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου.

Ο δεύτερος εξίσου σημαντικός λόγος είναι ότι το επόμενο διάστημα βαίνουν στις αγορές μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία ζητώντας να αντλήσουν συνολικά 60 δισ. ευρώ. Είναι προφανές ότι αν και η Ελλάδα έβγαινε μαζί με τις χώρες αυτές στις αγορές οι εκδόσεις δεν θα είχαν καλή τύχη. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να επισπευστούν.

Πάνω από τα 12 δισ. ο δανεισμός
Με τις δύο νέες εκδόσεις που θα γίνουν σήμερα, η Ελλάδα αναμένεται να ξεπεράσει το ανώτερο ύψος δανεισμού των 12 δισ. ευρώ που είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο του 2020 για το σύνολο του 2021. Με τις εκδόσεις που έχει κάνει από την αρχή του χρόνου έχει συγκεντρώσει συνολικά 11,5 δισ. ευρώ. Ειδικότερα έχει αντλήσει 3,5 δισ. ευρώ από την έκδοση 10ετούς ομολόγου στις 27 Ιανουαρίου με επιτόκιο 0,9%, 2,5 δισ. ευρώ με την πρώτη έκδοση του 30ετούς ομολόγου (το οποίο θα επανεκδοθεί σήμερα) στις 17 Μαρτίου που πέτυχε επιτόκιο 1,9%, άλλα 3 δισ. από την έκδοση του 5ετούς ομολόγου (του πρώτου στην ιστορία με μηδενικό κουπόνι) με επιτόκιο 0,17% που εκδόθηκε στις 5 Μαΐου και 2,5 δισ. ευρώ από τον 10ετή τίτλο που εξέδωσε στις 6 Ιουνίου με επιτόκιο 0,9%. Η αύξηση της “οροφής” του δανεισμού, δεν αναμένεται να επηρεάσει την πορεία των αποδόσεων, καθώς όλοι γνωρίζουν η Ελλάδα δανείζεται στην προσπάθεια να επανέλθει πλήρως στις αγορές και όχι γιατί πιέζεται ταμειακά για να καλύψει άμεσες υποχρεώσεις της.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα