Ανοικτή συζήτηση για τα κορωνο-ομόλογα θέλει ο Σεντένο

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πρέπει να κάνουν μια ανοικτή συζήτηση για τα λεγόμενα «κορωνο-ομόλογα» ως εργαλείου για την καταπολέμηση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού που φέρνει την Ευρώπη αντιμέτωπη με τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 70 ετών, δήλωσε σε συνέντευξή του στην La Repubblica ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, όπως μεταδίδει το Reuters.

Όπως ανέφερε ο κ. Σεντένο, οι υπουργοί οικονομικών δεν πρέπει να είναι προκατειλημμένοι έναντι της ιδέας ενός κοινού ομολόγου της ΕΕ χωρίς επαρκή συζήτηση.

«Θέλω μια ανοικτή συζήτηση επί του θέματος» είπε, λίγες ημέρες πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης (την Τρίτη) όπου θα συζητηθεί η αντίδραση της Ευρώπης στην οικονομική κρίση που προκαλεί ο ιός.

Ο κ. Σεντένο είναι υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, μιας εκ των εννέα χωρών που υπέγραψαν επιστολή με την οποία ζητούν «κορωνο-ομόλογα». Όμως ο ρόλος του ως επικεφαλής του Eurogroup του δίνει επίσης την εξουσία να διαμορφώσει την ατζέντα των συνεδριάσεων του γκρουπ.

Άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία, αντιτίθενται στην αμοιβαιοποίηση του χρέους της ευρωζώνης μέσω της έκδοσης κοινού κορωνο-ομολόγου, και θεωρούν πως πιο κατάλληλο εργαλείο είναι ο ESM.

«Ως πρόεδρος του Eurogroup στοχεύω στη συναίνεση, όμως δεν είμαι μια παθητική φωνή: πάντα πιέζω για περισσότερη ενοποίηση», είπε.

Σχετικά Νέα