Ανοίγει και επίσημα η προεκλογική αυλαία εν όψει των εκλογών της 26ης Μαΐου

Στην επίσημη και πιο σημαντική φάση μπαίνει από σήμερα η προεκλογική εκστρατεία, μετά και τις ολιγοήμερες πασχαλινές διακοπές. Την ευκαιρία για το εναρκτήριο λάκτισμα δίνει μία ακόμη αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αντικείμενο την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, την οποία ο Αλέξης Τσίπρας – προανήγγειλε με τη σειρά του ότι – θα μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης εφόσον κατατεθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης για το πρώτο αυτό τριήμερο σύγκρουσης είναι να φέρει την αξιωματική αντιπολίτευση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη θέση του απολογούμενου για τις αντιλαϊκές θέσεις τους σε κρίσιμα πεδία, αλλά και για τα πεπραγμένα του παρελθόντος, όταν η Ν.Δ. κυβερνούσε ή συγκυβερνούσε.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή ο πρωθυπουργός αναμένεται να συγκρίνει την πολιτική της κυβέρνησης και τα αποτελέσματά της με την πολιτική και το πρόγραμμα της Ν.Δ., ενώ θα αναλυθούν νεοφιλελεύθερες πτυχές του γαλάζιου προγράμματος, όπως το «ασφαλιστικό Πινοσέτ», οι θέσεις που παραπέμπουν σε απορρύθμιση της εργασίας κ.λπ.

Παράλληλα, ήδη έχει ξεκινήσει μια αντιπαράθεση για το θέμα της μείωσης του αφορολόγητου, με τον  πρόεδρο της Ν.Δ. να αντικρούει τις σχετικές αναφορές της κυβέρνησης με σκοπό να αντιμετωπίσει προκαταβολικά την επίθεση Τσίπρα στο πλαίσιο της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή.

Στο πλαίσιο αυτό χθες ανακοίνωσε σε συνέντευξη στον ΑΝΤ1 ότι, αμέσως μόλις αρχίσουν ξανά οι εργασίες της Βουλής, θα καταθέσει τροπολογία για τη μη μείωση του αφορολόγητου. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να την ψηφίσει προκειμένου να αποδείξει πως εννοεί όσα λέει για τη διατήρηση του αφορολογήτου στο σημερινό όριο, παρότι ψήφισε τη μείωσή του.

Απάντηση στη «γαλάζια» πρόθεση

Από την κυβέρνηση αποδίδουν τη δήλωση αυτή σε επικοινωνιακή προσπάθεια να μαζευτεί το προηγούμενο φάουλ Μητσοτάκη με τις δηλώσεις από την Κύπρο για το δώρο Χριστουγέννων και στέλνουν μήνυμα ότι δεν σκοπεύουν να την ψηφίσουν, παραπέμποντας στα μέτρα ελάφρυνσης που έτσι κι αλλιώς η κυβέρνηση θα φέρει άμεσα. Πιο συγκεκριμένα, σε επίσημο σχόλιο για την προαναγγελία περί τροπολογίας, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ανέφερε:

«Ο κ. Μητσοτάκης, που είχε ομολογήσει στη ΔΕΘ πως η Ν.Δ. έχει στο πρόγραμμά της τη μείωση του αφορολόγητου, ύστερα από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, όπου δεσμεύθηκε για τη διατήρησή του, έσπευσε να προαναγγείλει τροπολογία για την κατάργησή του. Για ακόμη μία φορά τρέχει να μαζέψει τις δηλώσεις του που δεν τόλμησε ούτε το ΔΝΤ να κάνει. Όπως με το “δώρο Χριστουγέννων”, το “ξεπερασμένο οκτάωρο” και πολλές άλλες νεοφιλελεύθερες ακρότητες».

Παραπέμποντας δε στα μέτρα που αναμένεται να οριστικοποιήσει η κυβέρνηση προσεχώς και να λάβει εντός του Μαΐου, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην βιάζεται διότι «λίαν συντόμως θα βρεθεί και πάλι στη δύσκολη θέση να ψηφίζει τις επιλογές του πρωθυπουργού για μέτρα ελάφρυνσης από το υπερπλεόνασμα…».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. «επέλεξε την εργατική Πρωτομαγιά για να πει χωρίς ντροπή στους εργαζόμενους πως:

– Η μαύρη εργασία αποτελεί επιλογή των εργαζομένων και όχι παρανομία των εργοδοτών.
– Επιμένει στο ασφαλιστικό Πινοσέτ, για να εξυπηρετήσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα με τη διάλυση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης».

Σε κάθε περίπτωση, με βάση τα παραπάνω, το κυβερνητικό επιτελείο – που εδώ και καιρό καταγγέλλει ότι το πρόγραμμα της Ν.Δ. στηρίζεται ακριβώς στη μείωση του αφορολόγητου και όχι στη διατήρησή του – δείχνει να μην παίρνει τοις μετρητοίς τη δήλωση Μητσοτάκη για το αφορολόγητο και να εκλαμβάνει την «απειλή» ως κενή περιεχομένου.

Τα μέτρα ελάφρυνσης

Κατά τα λοιπά, μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Κρήτη – την Παρασκευή πραγματοποιεί ομιλία στα Χανιά – και την ολοκλήρωση της τριήμερης κοινοβουλευτικής διαδικασίας, θα υπάρξει νέα σύσκεψη με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης που θα έρθουν μέσα στον Μάιο, δηλαδή πριν από τις ευρωεκλογές και υπό το δεδομένο ότι προβλέπεται νέος επιπρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για το 2019. Η τελική εκτίμηση θα γίνει στην επόμενη σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο, όποτε αυτή πραγματοποιηθεί.
Αυτό διαπιστώθηκε άλλωστε και στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου τη Μ. Τετάρτη. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, εκεί «εκτιμήθηκε ότι μετά και το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και τις αποφάσεις για τη νομοθέτηση των ρυθμίσεων των 120 δόσεων είναι αναγκαίο και εφικτό να ληφθούν νέα άμεσα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και σταδιακής αποκατάστασης των αδικιών της μνημονιακής περιόδου προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».

Εκτός από τις 120 δόσεις, στα μέτρα που εξετάζονται περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση φορολογικών συντελεστών και, ενδεχομένως, κάποιας μορφής επανάληψης της παροχής της «13ης σύνταξης».

Η κυβέρνηση στοχεύει πλέον και σε κατηγορίες της μεσαίας τάξης και όχι μόνο στους χαμηλόμισθους και πολύ αδύναμους. Αποκρούει πάντως την κριτική ότι είναι προεκλογικό τέχνασμα και τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι πρόκειται για μεταμνημονιακή παροχολογία που θα εκτροχιάσει την οικονομία.

Αντιθέτως επιχειρεί να υπογραμμίσει ότι δεν μένει στα λόγια αλλά προχωρά σε πράξεις μέσα στα καθορισμένα δημοσιονομικά πλαίσια, ότι εν τέλει η «επεκτατική» πολιτική που εφαρμόζει αποδίδει και ο τρόπος να μην ανακοπεί αυτή η πορεία είναι στο χέρι των ψηφοφόρων.

Μάλιστα και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ακόμη και από την αντιπολίτευση θεωρείται πιο «σοβαρός» και πιο συγκρατημένος, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη θέλησε να διαβεβαιώσει ότι η χώρα είναι θωρακισμένη απέναντι σε μια νέα ενδεχόμενη κρίση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα