Άνοδος στο χρηματιστήριο Αθηνών

Ανοδικά κινείται και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει όμως ότι δύσκολα θα απαλλαγεί από τους πωλητές που βάζουν στοπ στις προσπάθειες να κινηθεί αρκετά υψηλότερα και να καλύψει το έδαφος της πρόσφατης διόρθωσης.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,13% στις 740,36 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,18% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.918,90 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,92% στις 615,43 μονάδες.

Η νευρικότητα είναι το βασικό χαρακτηριστικό και της σημερινής συνεδρίασης στο ΧΑ, το οποίο δείχνει να έχει πολλά εμπόδια για να καταφέρει να καλύψει το χαμένο έδαφος. Ο στόχος της ανάκτησης των 755 μονάδων φαίνεται ότι είναι ένα δύσκολο εγχείρημα εάν πρώτον δεν βοηθήσει το κλίμα στις διεθνείς αγορές και δεύτερον εάν η κυβέρνηση συνεχίζει να πυροδοτεί την ομαλή υλοποίηση του προϋπολογισμού.

Αυτές είναι οι δύο παράμετροι που τίθενται από τους εγχώριους αναλυτές για να μπορέσει το ΧΑ να καλύψει το χαμένο έδαφος, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα και να μην δοκιμάσει επίπεδα πιο κοντά στις 700 μονάδες. Βέβαια, οι διορθωτικές κινήσεις ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενες, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η γρήγορη αντίδραση της αγοράς προκειμένου να συνεχιστεί το θετικό μομέντουμ του πρώτου τετράμηνου του έτους.

Όπως επισημαίνεται από χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, το ΧΑ έδειξε ότι έχει κάποιες αντοχές στις πιέσεις που έρχονται από το εξωτερικό, αν και δεν μπορεί να μείνει πλήρως ανεπηρέαστο, αλλά δείχνει ότι έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης, οι οποίες συνδέονται με την εκλογική «σωτηρία» του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να διασωθεί εκλογικά, καταστρέψει ό,τι προσαρμογή επέτυχε δημοσιονομικά, τότε η συνέχιση της ανάκαμψης θα πέσει στο κενό το 2019. Και ήδη ο ρυθμός της οικονομίας θέτει αρκετά εμπόδια στην επίτευξη των στόχων χωρίς νέα μέτρα.

Ακόμη, αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι εάν οι ενστάσεις των θεσμών στις νέες εξαγγελίες Τσίπρα συνδεθούν με το ζήτημα της πρόωρης αποπληρωμής του δανείου του ΔΝΤ. Η αγορά υπολόγιζε σε αυτήν την εξέλιξη καθώς δινόταν ένα μήνυμα ότι η πορεία της χώρας οδεύει προς την ομαλοποίηση. Και αυτό που ήδη συζητείται στα desk των αναλυτών, είναι όχι η εκλογική μετάβαση, αλλά η κατάσταση της οικονομίας έως τις εκλογές.

Στο ταμπλό τώρα, Πειραιώς, Εθνική και ΟΛΠ βρίσκονται στο επίκεντρο των αγοραστών, καταγράφοντας κέρδη που ξεπερνούν το 3%, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε ΑΔΜΗΕ, Eurobank, ΔΕΗ, Τιτάν, Alpha Bank, Aegean, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, Coca Cola, Jumbo και Grivalia.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι Λάμδα, Βιοχαλκο, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, Φουρλής, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα, με την Motor Oil και την Τέρνα Ενεργειακή να είναι σε αρνητικά εδάφη, με απώλειες 0,20% και 0,75% αντίστοιχα. Χωρίς μεταβολή ο Σαράντης.

 

πηγή    capital.gr

Σχετικά Νέα