Άνοδος στις ευρωαγορές

Ανοδικά κινούνται οι βασικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ότι, σε περίπτωση που ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δεν παρευρεθεί στη σύνοδο των G20 στα τέλη Ιουνίου, θα επιβληθούν άμεσα δασμοί σε κινεζικά εισαγόμενα αγαθά συνολικής αξίας 300 δισ. δολαρίων.

Ο κλάδος των βασικών πλουτοπαραγωγικών πόρων σημειώνει ισχυρή άνοδο της τάξης του 2%, ενώ ισχυρά ανοδικά κινείται επίσης ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας, κατά 1,6%. Οι μετοχές του κλάδου των εταιρειών κοινής ωφέλειας σημειώνουν, αντίθετα, πτώση 0,4%.

Ο Τραμπ είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Σι στην Οζάκα της Ιαπωνίας, στο πλαίσιο του G20, στις 28 και 29 Ιουνίου. Οι ηγέτες 19 κρατών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένονται στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου εν μέσω γενικευμένων εμπορικών εντάσεων σε παγκόσμια κλίμακα.

Το κλίμα στις ευρωαγορές υποβοηθά η άνοδος της Δευτέρας στην Wall Street, στον απόηχο της ανάκλησης από τον Τραμπ των δασμών που σκόπευε να επιβάλει σε μεξικανικά εισαγόμενα αγαθά, μετά τη συμφωνία ΗΠΑ – Μεξικού για τη μετανάστευση. Οι μετοχές των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, μεταξύ αυτών της ΒMW, της Daimler και της Volkswagen, σημειώνουν άνοδο, καθώς οι επενδυτές ενσωματώνουν στις εκτιμήσεις τους τις εξελίξεις.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ήδη έχει αρχίσει η μάχη για την αντικατάσταση της Τερέζα Μέι στην ηγεσία του κυβερνώντος, Συντηρητικού Ενωτικού Κόμματος και στη συνέχεια στην πρωθυπουργία. Οι επενδυτές αναμένουν επίσης τα στοιχεία για την απασχόληση στο ΗΒ τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, Κινήματος “Πέντε Αστέρια”, Λουίτζι Ντι Μάιο, που κατέχει και τη θέση του υπουργού Εργασίας, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εισαγάγει κατώτατο ωρομίσθιο 9 ευρώ την ώρα για να ενισχυθούν τα εισοδήματα των πλέον υποαμειβόμενων εργαζομένων, ενώ στο ραντάρ των επενδυτών βρίσκεται και η προκήρυξη – και επισήμως σήμερα – βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα για τις 7 Ιουλίου.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,59%, με τον EuroStoxx 50 να κινείται ακόμη ισχυρότερα ανοδικά, κατά 0,86%.

Ο γερμανικός DAX σημειώνει κέρδη της τάξης του 1,21%, ο γαλλικός CAC 0,49%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,46%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κινείται ανοδικά κατά 0,56% και ο ισπανικός IBEX 35 κατά 0,12%.

Σε εταιρικά νέα, η εξαγορά από την ελβετική φαρμακευτική Roche, έναντι 4,3 δισ. δολ., της αμερικανικής εταιρείας γενετικών θεραπειών Spark Therapeutics αναβάλλεται ξανά λόγω ανησυχιών για την εφαρμογή ή μη του ρυθμιστικού πλαισίου, ενώ το Reuters ανέφερε ότι η ιταλική κυβέρνηση επεκτείνει εκ νέου την προθεσμία για τη σωτηρία της ζημιογόνας, κρατικής αεροπορικής εταιρείας Alitalia, καθώς ακόμη δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει την υποστήριξη ιδιωτών επενδυτών.

Η μετοχή της βρετανικής εταιρείας μόδας Ted Baker καταρρέει με πτώση άνω του 25%, μετά την αναθεώρηση επί τα χείρω των προβλέψεών της για τα κέρδη της το 2019, μετά από ένα “εξαιρετικά δύσκολο” ξεκίνημα τους έτους.

Η δανική φαρμακευτική Novo Nordisk σημειώνει άνοδο της τάξης του 5%, στην κορυφή του πανευρωπαϊκού Stoxx 600, ενώ η ιταλική εταιρεία βιοτεχνολογίας Diasorin βρέθηκε στον αντίποδα, με πτώση 5,2%, μετά την ανακοίνωση του business plan της για την τετραετία 2019-2022.

Σχετικά Νέα