Άνοδος στις ευρωαγορές

Σε ανοδικό έδαφος κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη εν αναμονή των κρίσιμων στοιχείων στις ΗΠΑ για τον πληθωρισμό τα οποία αναμένεται να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις της αμερικανικής Federal Reserve.

Τα στοιχεία αναμένεται να δείξουν νέα άλμα του πληθωρισμού πάνω από το 8% τον Απρίλιο στις ΗΠΑ. Το ράλι του πληθωρισμού υποχρέωσε την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να δρομολογήσει διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων της, με τους αναλυτές να περιμένουν άλλες δύο αυξήσεις των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης μέσα στο καλοκαίρι.

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στη Γερμανία έδειξαν άλμα του ετήσιου πληθωρισμού στο 7,4% τον Απρίλιο που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το 1981. Με τις τιμές καταναλωτή να καταγράφουν ένα ασταμάτητο ράλι σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αρχίζουν να κάνουν λόγο για την ανάγκη προσαρμογής της νομισματικής πολιτικής και στην Ευρώπη.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Francois Villeroy de Galhau εκτίμησε σήμερα ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια σταδιακά αυτό το καλοκαίρι. “Νομίζω ότι από αυτό το καλοκαίρι και μετά, η ΕΚΤ σταδιακά θα αυξήσει τα επιτόκια”, ανέφερε ο Villeroy στο γαλλικό ραδιόφωνο.

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Frank Elderson σημείωσε παράλληλα ότι οι αξιωματούχοι της τράπεζας θα μπορούν να ξεκινήσουν να εξετάζουν την αύξηση των επιτοκίων από τον Ιούλιο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 0,4% στις 422,11 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 0,4% στις 13.589,75 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται σε ποσοστό 0,9% στις 6.170,68 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,4% στις 7.275,98 μονάδες.


Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,7%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται 0,4%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα