Άνοδος στις ευρωαγορές

Ανοδικά κινούνται τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών, όπου πρώτο κόμμα με 25,7% αναδείχθηκε το SPD υπό τον Όλαφ Σολτς, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.

Δεύτερο κόμμα αναδείχθηκε το CDU-CSU υπό τον Άρμιν Λάσετ με 24,1%, και πλέον Πράσινοι και Φιλελεύθεροι αποτελούν τους ρυθμιστές της επόμενης μέρας σε ό,τι αφορά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, η οποία ήδη αποκαλείται “χριστουγεννιάτικη”, διότι οι σχετικές διαβουλεύσεις αναμένεται να διαρκέσουν μήνες.

Το μεν κόμμα της Αναλένα Μπέρμποκ κατέγραψε το καλύτερο ποσοστό της ιστορίας του (αν και πικρή γεύση αφήνει το γεγονός ότι σε προηγούμενη φάση της προεκλογικής περιόδου είχε αγγίξει την δημοσκοπική πρωτιά), ενώ το FDP του Κρίστιαν Λίντνερ μένει σταθερό, πράγμα που του επιτρέπει να θέσει τους όρους του.

Τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών θεωρείται ότι εξαλείφουν έναν βασικό κίνδυνο της αγοράς για τους επενδυτές στην περιοχή.

Παρατηρητές της αγοράς σημείωσαν ότι η κακή επίδοση του Die Linke, έθεσε εκτός κάδρου ένα συνασπισμό στην Μπούντεσταγκ που θα συμπεριλάμβανε και το κόμμα της Αριστεράς.

Ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, ανέφερε σε σημείωμα του ότι ένας συνασπισμός SPD, Die Linke και Πρασίνων θα μπορούσε να έχει “επηρεάσει την τάση για ανάπτυξη μέσω αυξήσεων φόρων και ανατροπών στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα”.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,56% στις 465 μονάδες, με τον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου να προσθέτει 1,4% και να ηγείται των κερδών.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 1% πλησιάζοντας τις 15.700 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 προσθέτει 0,54$ στις 6.670 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,67% στις 7.100 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει άνοδο της τάξης του 0,54% πάνω από τις 26.100 μονάδες και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 προσθέτει 0,22% πλησιάζοντας τις 8.900 μονάδες.

Το ενδιαφερόν των επενδυτών είναι επίσης στραμμένο στις μετοχές του ενεργειακού κλάδου, όπως της BP, η οποία ανακοίνωσε ότι ορισμένες κατηγορίες καυσίμων έχουν εξαντληθεί σε περίπου το 1/3 των πρατηρίων της βενζίνης στη Βρετανία, καθώς ο πανικός που επικράτησε οδήγησε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναστολή των νόμων του ανταγωνισμού και να επιτρέψει στις εταιρίες να συνεργαστούν για τη μείωση των ελλείψεων στα καύσιμα.

Γραμμές οχημάτων σχηματίστηκαν χθες, για τρίτη ημέρα, στους σταθμούς ανεφοδιασμού βενζίνης, καθώς οι αυτοκινητιστές περίμεναν, αρκετοί για ώρες, να γεμίσουν τα ντεπόζιτά τους με καύσιμα, καθώς οι εταιρίες καυσίμων ανέφεραν ότι η έλλειψη σε οδηγούς προκαλούσε προβλήματα στις μεταφορές από τα διυλιστήρια προς τα σημεία εφοδιασμού.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα