Κέρδη καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω κλίματος αισιοδοξίας που δημιούργησαν οι τελευταίες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σε μια ένδειξη πιθανής αποκλιμάκωσης, τόσο σε ό,τι αφορά την εμπορική ένταση με την Κίνα, αλλά και τις πρόσφατες επιθέσεις στον επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 1,53% στις 515,46 μονάδες.
Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο 1,19% στις 8.427 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 διαμορφώνεται 1,48% υψηλότερα στις 7.345 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη, ο DAX γνωρίζει “άλμα” 2,34% φθάνοντας στις 21.791 μονάδες. Την ίδια ώρα, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 1,09% στις 36.338 μονάδες, με τον ισπανικό IBEX 35 να καταγράφει άνοδο 1,10% στις 13.153 μονάδες.
Στο γερμανικό ταμπλό, η μετοχή του τεχνολογικού “γίγαντα” SAP καταγράφει ράλι άνω του 8%, μετά την άνοδο 58% στα λειτουργικά κέρδη το α’ τρίμηνο του έτους, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών.
Εν τω μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι δασμοί των ΗΠΑ στην Κίνα θα μειωθούν σημαντικά, αν και όπως είπε, “δεν θα επιστρέψουν στο μηδέν”. Παράλληλα, έριξε τους τόνους, μετά την επιθετική ρητορική κατά του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σημειώνοντας ότι δεν έχει πρόθεση να τον αποπέμψει, μετριάζοντας επίσης τις ανησυχίες των επενδυτών.
Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα ασκήσει κριτική στον Πάουελ, ζητώντας τη μείωση των επιτοκίων, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι προωθεί την απομάκρυνσή του από τη θέση του προέδρου στην Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία παραδοσιακά λειτουργεί ανεξάρτητα από την αμερικανική κυβέρνηση.
Οι ευρωαγορές παίρνουν τη “σκυτάλη” της ανόδου από τα ασιατικά χρηματιστήρια, μετά και τα ισχυρά κέρδη που γνώρισε η Wall Street.
Χθες, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ περιμένει να αποκλιμακωθεί η δασμολογική ένταση ΗΠΑ-Κίνας. Ειδικότερα, φέρεται να δήλωσε, σε κλειστή εκδήλωση επενδυτών την Τρίτη, ότι η αντιπαράθεση με την Κίνα για τους δασμούς δεν είναι βιώσιμη και περιμένει αποκλιμάκωση της κατάστασης. Μάλιστα εκτίμησε ότι ΗΠΑ και Κίνα θα ξεκινήσουν τη διαδικασία αποκλιμάκωσης των εμπορικών εχθροπραξιών στο “πολύ κοντινό μέλλον”.