Άνοδος στις ευρωαγορές

Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις συναλλαγές της Δευτέρας καθώς οι επενδυτές υιοθετούν στάση αναμονής ενόψει των συνεδριάσεων νομισματικής νομισματικής αργότερα αυτή την εβδομάδα σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύεται 0,2% στις 379,50 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX ενισχύεται 0,1% στις 12.112,00 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,3% στις 5.384,17 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,2% στις 7.362,33 μονάδες.

Στην Ασία ο κινεζικός Shenzhen έχασε 0,3%, ενώ ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε σε ποσοστό 0,2%. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,6%, ενώ ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσε οριακά κέρδη.

Οι επενδυτές αναμένεται να υιοθετήσουν επιφυλακτική στάση εν αναμονή της συνεδρίασης της αμερικανικής Federal Reserve η οποία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη. Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας θα δώσουν στη δημοσιότητα την αξιολόγηση τους για την πορεία και τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της τράπεζας ο οποίος άνοιξε την πόρτα σε μία μείωση των επιτοκίων.

Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell δήλωσε πρόσφατα ότι η κεντρική τράπεζα θα αναλάβει δράση για να διατηρήσει την οικονομική επέκταση εν μέσω των κλιμακούμενων γεωπολιτικών και εμπορικών εντάσεων.

Παράλληλα, την Πέμπτη θα συνεδριάσουν η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Τράπεζα της Αγγλίας, αν και δεν αναμένονται αλλαγές στη νομισματική πολιτική που έχουν χαράξει οι δύο κεντρικές τράπεζες.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, ο τίτλος της Deutsche Bank σημειώνει άλμα άνω του 3,2% μετά από δημοσίευμα των Financial Times ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει μία «κακή τράπεζα» η οποία θα κρατήσει έως 50 δισ. ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία χαμηλής απόδοσης στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Η γερμανική τράπεζα σχεδιάζει επίσης να συρρικνώσει ή να κλείσει τις δραστηριότητες trading μετοχών και επιτοκίων εκτός της ηπειρωτικής Ευρώπης, αναφέρουν οι FT επικαλούμενοι πηγές με γνώση του σχεδίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Christian Sewing αναμένεται να ανακοινώσει τα σχέδια με την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων εξαμήνου της Deutsche Bank τον Ιούλιο.

Στον αντίποδα, η γερμανική Deutsche Lufthansa σημειώνει βουτιά άνω του 12% μετά την προειδοποίηση της αεροπορικής εταιρείας για την πορεία της κερδοφορίας της.

Σχετικά Νέα