

Με κέρδη κινούνται τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια την Τρίτη, καθώς η Ιαπωνία ανακοίνωσε τα στοιχεία για το ΑΕΠ της ενώ στο επίκεντρο παρέμειναν και οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Ελαφρώς περισσότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν συρρικνώθηκε η οικονομία της Ιαπωνίας στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, καθώς οι επιχειρήσεις ήταν πιο επιφυλακτικές για τις δαπάνες τους εν μέσω υψηλής αβεβαιότητας που προκλήθηκε από την πανδημία.
Συγκεκριμένα, η οικονομία συρρικνώθηκε 7,9% από το προηγούμενο τρίμηνο σε σχέση με τη συρρίκνωση 7,8% που αναμενόταν αρχικά από το υπουργικό συμβούλιο. Τα αναθεωρημένα στοιχεία έδειξαν ότι οι κεφαλαιακές επενδύσεις υποχώρησαν 4,7% από το προηγούμενο τρίμηνο, σε σχέση με την αρχική εκτίμηση για πτώση 1,5%.
Οι επιχειρήσεις πιθανότατα θα συνεχίσουν να περιορίζουν τις κεφαλαιακές τους δαπάνες, τονίζει σε report της η BNP Paribas. “Πολλές επιχειρήσεις αναμένεται να προχωρήσουν σε σημαντικό περιορισμό των δραστηριοτήτων τους, χαμηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται ξανά στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, και δεν υπάρχει σημάδι τέλους της πανδημίας”.
Η περίοδος Απριλίου-Ιουνίου ήταν “σίγουρα το χειρότερο τρίμηνο” για την ιαπωνική οικονομία μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τον Takuji Okubo, υψηλόβαθμο στέλεχος στο The Economist Corporate Network. Μεσοπρόθεσμα, η ιαπωνική οικονομία βρίσκεται “σε καλό δρόμο για ανάκαμψη”, πρόσθεσε ο ίδιος στο CNBC. Ωστόσο, ο Okubo είπε ότι οι ανησυχίες παραμένουν για το ρυθμό της ανάκαμψης σε ένα επίπεδο που “φαίνεται φυσιολογικό”.
Ο Nikkei 225 στην Ιαπωνία παρ’όλα αυτά σημειώνει κέρδη 0,81%. Στο υπόλοιπο ταμπλό, στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng κερδίζει 0,17%. Στην Κίνα, ο Shanghai Composite ενισχύεται 0,69%, ενώ ο Shenzhen Component σημειώνει κέρδη 0,37%. Τέλος, ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία κερδίζει 1,06%.
Γεωπολιτικές εντάσεις
Οι επενδυτές συνέχισαν επίσης να παρακολουθούν τις γεωπολιτικές εξελίξεις αφού η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ για “εκφοβισμό” καθώς ξεκίνησε μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την ασφάλεια δεδομένων την Τρίτη.
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιέζουν τις μεγαλύτερες κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας και προσπαθούν να πείσουν τις χώρες σε όλο τον κόσμο να τις μπλοκάρουν. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξάλλου δεν έχει αποκλείσει την ιδέα της άρνησης συνεργασίας με την Κίνα.
Εν τω μεταξύ, οι εντάσεις αυξάνονται επίσης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέτοντας σε κίνδυνο τις πιθανότητες για μια εμπορική συμφωνία στη μετά Brexit εποχή κατά τους επόμενους μήνες.
Σχετικά Νέα
«Λόγος και Αντίλογος» με την Ελευθερία Κοσμοπούλου 15/5/2025
Συντάξεις: Οι ημερομηνίες πληρωμής για τον Ιούνιο
Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες πληρωμής για τις συντάξεις του μηνός Ιουνίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία:.
«Σαφάρι» της ΑΑΔΕ για ανασφάλιστα, αδήλωτα και χωρίς ΚΤΕΟ οχήματα – Πρόστιμα έως 30.000 ευρώ
Στην «πρίζα» βάζει η ΑΑΔΕ ένα διευρυμένο σύστημα ελέγχων με στόχο τον εντοπισμό χιλιάδων.
Μαφιόζικη επίθεση στα Άνω Λιόσια: Ποιος ήταν ο στόχος – Τον έσωσε το θωρακισμένο όχημα
Ο ίδιος κάλεσε την Άμεση Δράση. Τον καταδίωξε μοτοσικλέτα και άνοιξαν πυρ εναντίον του,.