Άνοδος στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με θετικά πρόσημα κινούνται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το επενδυτικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην απόρριψη από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ του σχεδίου νόμου για την τόνωση της οικονομίας που πλήττεται από την πανδημία, το Brexit και το νέο στέλεχος του κορονοϊού που ανιχνεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 καταγράφει κέρδη 0,40% στις 392,83 μονάδες.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,62%, ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,04% και ο γαλλικός CAC-40 ενισχύεται κατά 0,63%.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 προσθέτει 0,88% και ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,66%.

Ειδικότερα, ο Τραμπ απέρριψε χθες Τρίτη σ/ν που προβλέπει δαπάνες 900 δισ. δολαρίων για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας που πλήττεται από τον αντίκτυπο της πανδημίας του νέου κορονοϊού, το οποίο υιοθετήθηκε προηγουμένως από το αμερικανικό Κογκρέσο έπειτα από μήνες αδιεξόδου, λέγοντας πως δεν ήταν “αυτό που περίμενε”, χαρακτηρίζοντας τις διατάξεις του “αληθινή ντροπή” και απαιτώντας, μεταξύ άλλων, να αυξηθεί το ποσό των επιδοτήσεων που θα χορηγεί το δημόσιο στις οικογένειες.

“Ζητώ από το Κογκρέσο να τροποποιήσει αυτό το νομοσχέδιο και να αυξήσει το γελοία χαμηλό ποσό των 600 δολαρίων στα 2.000 δολάρια ή στα 4.000 για κάθε ζευγάρι. Ζητώ επίσης από το Κογκρέσο να διαγράψει άχρηστα και δαπανηρά στοιχεία αυτού του νομοσχεδίου”, τόνισε ο Τραμπ σε βίντεο που δημοσίευσε στο Twitter.

Πίσω στην Ευρώπη, η Γαλλία κατέληξε σε συμφωνία για άνοιγμα των συνόρων με τη Βρετανία. Η συμφωνία θα επιτρέπει στα βαριά φορτηγά που είχαν αποκλειστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο να βάλουν ξανά μπροστά, καθώς οι οδηγοί τους θα μπορούν να περνούν τα σύνορα αν διαθέτουν αρνητικό τεστ στον κορονοϊό. Είχε προηγηθεί κλείσιμο των συνόρων λόγω φόβων για την εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού.

Εν τω μεταξύ, οι ανησυχίες για τον οικονομικό αντίκτυπο των σκληρών νέων μέτρων lockdown στη Βρετανία που στοχεύουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου στελέχους του κορονοϊού, καθώς και η αβεβαιότητα γύρω από τις διαπραγματεύσεις του Brexit, συνεχίζουν να επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα.

Την Τρίτη, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Michel Barnier, δήλωσε ότι το μπλοκ κάνει “την τελική προσπάθεια” για να επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία, αλλά οι διαφωνίες σχετικά με τα αλιευτικά δικαιώματα παραμένουν. Υπήρξαν θετικές αναφορές για τις συνομιλίες, με το βρετανικό κανάλι ITV να μεταδίδει ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία σήμερα Τετάρτη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα